Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 4. 13:05 Közélet, Világ

Ukrajna támogatásának megfelezésével tartaná meg aduját a magyar kormány

A magyar kormány meg akarja felezni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást – írja a Politico egy kiszivárgott hivatalos magyar javaslatra hivatkozva. Az összeg másik feléről a magyar javaslat szerint csak 2025-ben döntenének, amihez akkor is kellene az összes tagállam jóváhagyása.

  • A mögöttes politikai cél a vétózsarolási potenciál hosszú távú megtartása lehet.

Részletek: decemberben lejár az eddigi EU-s ukrán csomag, ezért sürgősen dönteni kell a 2024-től folyósítandó támogatásokról.

  • A Bizottság 50 milliárd eurót adna, részben kedvezményes hitel, részben vissza nem térítendő támogatás formában. A támogatások nagyja tagállami befizetésekből jönne.
  • Konszenzus nincs még, Németország is sokallja az összeget, de a már megszokott szereposztásban Magyarország a hangos ellenző. Az ukrajnai korrupcióra, valamint a kétoldalú konfliktusokra, főleg az ukrán kisebbségpolitikára hivatkoznak.
  • Még akutabbá teszi Ukrajna európai segítését a republikánusok megosztottsága miatt bizonytalanabbá váló amerikai finanszírozás.

A magyar játszma: az ukrán csomag része az EU-s költségvetés tágabb felülvizsgálatának is, amelyet Magyarország arra próbálja használni, hogy legalább részben hozzájusson a befagyasztott uniós támogatásokhoz. Hétfői hír, hogy a Bizottság enged a kvázi zsarolásnak, és heteken belül akár 13 milliárd eurót is hozzáférhetővé tehet.

  • Hivatalosan tagadják, hogy ezek az ügyek egy átfogó Brüsszel-Budapest alku részei lennének, Vera Jourová uniós biztos szerint ez puszta spekuláció. Azóta azonban még több Bizottság-környéki forrás megerősítette, hogy Magyarország Ukrajna támogatásáért cserébe juthat hozzá a nagyon hiányzó uniós forrásokhoz.
  • Ennek nagypolitikai vonzata a Politico szerint, hogy nemcsak a soros spanyol elnökség, de Olaf Scholz német kancellár és Macron francia elnök is oda akarja adni az EU-támogatások egy részét Magyarországnak cserébe azért, hogy Orbán ne vétózzon. A támogatásokról szóló bizottsági döntést még októberben meghozhatják.

Miért fontos ez? A magyar kormány ezzel komoly politikai sikert érne el: ha keményen élnek a konszenzusos döntéseknél meglévő zsarolási potenciállal, arra a Bizottságnak nincs egyszerű megoldása. Bár az uniós költségvetéssel kapcsolatban ezt a kártyát a kormány most kijátszotta, a célja, hogy hasonlóan erős lapok maradjanak a kezében.

  • A magyar kormánynak emiatt lehet fontos az is, hogy az ukrán támogatások második felének kifizetését 2025-ben egy újabb uniós értékeléstől tegyék függővé: mivel ezt is tagállami konszenzushoz kötnék, Magyarország akkor újra vétóval fenyegethetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Viktor tarthatja Brüsszelben a zsákot, a Bizottság heteken belül engedhet a költségvetés blokkolásával fenyegető magyar kormánynakAz Európai Bizottság heteken belül felszabadíthatja a befagyasztott uniós támogatások jelentős részét, ami komoly politikai győzelem lenne a magyar kormánynak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ európai bizottság Európai Unió Ukrajna uniós költségvetés vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.