Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 22. 13:38 Közélet

A kormányközeli tanárszervezet szerint is ezres nagyságrendben lesznek pályaelhagyók a státusztörvény miatt

Ezres nagyságrendben lesznek, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt – mondta a Népszavának Horváth Péter, a kormány által létrehozott pedagógus szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki több más bírálatot is megfogalmazott.

  • A tanévrendet szerencsésebb lett volna szerinte már májusban kihirdetni, hogy a tantestületek felkészülhessenek. Emellett szerinte jobb lett volna a státusztörvény végrehajtási rendeletét a törvénnyel együtt elfogadni, hogy az intézmények vezetői a tanévkezdésre tisztában legyenek a státuszokra vonatkozó részletekkel.

Miért fontos ez? Szokatlan, hogy egy kormányközeli testület vezetője hasonlóan kritikus kijelentéseket tegyen, Horváth pedig szembe is megy a kormány és a Belügyminisztérium narratívájával, amelyek nem számítanak felmondási hullámra. 

Részletek: hiába indul pár nap múlva az új tanév, a kormány valóban nem hirdette ki még a tanév hivatalos rendjét, tehát nem véglegesítette azt az előzetes tervezetet, amely szerint a következő tanév egy héttel tovább fog tartani, és az eddigieknél hosszabb lesz a téli szünet.

  • A státusztörvény július közepén lépett életbe, a részleteit szabályozó végrehajtási rendelet pedig azóta sincs kihirdetve. 

Alulnézet: Horváth Péter azt is mondta, hogy saját iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban sokan mentek nyugdíjba, de sikerült betölteni a megüresedett álláshelyeket. Azonban több olyan iskoláról is tud, ahol ezt nehezebben tudták megoldani.

  • A felmondó tanárok anonim történeteit két expedagógus ezen az oldalon gyűjti és közli folyamatosan – a történetekről és az általános tanárhiányról ebben a cikkben írtunk.

Tágabb kontextus: a fogyatkozó pedagógusok és égető szaktanárhiány miatt döntő jelentőségű lesz, hogy a következő hónapokban hány pedagógus hagyja el a pályát vagy lép át a magán vagy egyházi oktatási szektorba.

  • A pedagógus szakszervezetek már most több ezer pályaelhagyóról beszélnek – ugyanakkor adatszinten ez még egyértelműen nem látható. Ráadásul várhatóan a státusztörvény miatt felmondó tanárok hulláma több hónapra is elhúzódhat a különböző egyéni helyzetek és felmondási körülmények miatt.

Számokban: a 444.hu hétfőn körülbelül 1600 betöltetlen pedagógus álláshelyet számolt össze a Közszolgállás portálon, ahol a közszféra minden meghirdetett álláshelyét közzéteszik.

  • A fokozódó tanárhiányról árulkodik az is, hogy a legfrissebb, 2023. első negyedévi, vagyis még a státusztörvény-konfliktus hatását nem mutató adat igen magas. Ez a második legmagasabb adat a teljes grafikonon, és a legmagasabb első negyedéves érték is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem azt mondom, hogy nem jön rám a sírás" – gyűlnek a tanárok történetei, több ezren mondhatnak felA kormány nem tud szokatlan mozgásról, a szakszervezet több ezer pályaelhagyóról beszél. Az utóbbiak közül egyre többen osztják meg döntésük okait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet pedagógus státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.