Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 12. 18:36 Adat, Élet

Alig maradt olyan Budapest környéki település, ahol a falusi csok elérhető

A városi csok jövő évi kivezetése, és a falusi csok 10-ről 15 millió forintra való emelése kapcsán felértékelődhet az a pár település, amely többé-kevésbé még Budapest vonzáskörzetében van, és elérhető az ingatlanpiacán a támogatás.

Felülnézet: a falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Amikor az évek során egy-egy településen gyorsan nőtt a lélekszám, országosan több tucat le is került a listáról.

Ha Budapest környékére koncentrálunk, akkor például a Pest megyei adatokból kiderül, hogy az alábbi települések már egy ideje kiestek a lehetőségből, ma már nincsek rajta a listán:

  • Csemő
  • Hévízgyörk
  • Kosd
  • Nyáregyháza
  • Örkény
  • Szigetcsép
  • Tápióbicske
  • Tóalmás
  • Tök
  • Vácszentlászló
  • Valkó
  • Zebegény

A most bejelentett csok módosítás egyelőre nem változtatott a Pest megyei településlistán.

Alulnézet: az alábbi grafikonra feltettük az összes Pest megyei, és az olyan szomszédos megyékbeli települést, amely még viszonylag közel van a fővároshoz, és jelenleg igénybe vehető a falusi csok a helyi ingatlanok vásárlásakor. A sorrendet a lánchídi nulla kilométertől számított távolság alapján határoztuk meg, autós közlekedést feltételezve, mindig a legrövidebb (alkalmasint nem a legkézenfekvőbb) útvonalat választva. Az egyszerű távolságmérés természetesen csak irányadó adat a tervezéshez, a városi ingázás nehézségeit nem vettük figyelembe, és a tömegközlekedési lehetőségeket sem.

A közelségi versenyünk győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont.

40 kilométeren belül további 5 (összesen tehát 7) települést találtunk, ez még mindig szűkös kínálat, látható, hogy a lehetőségek igazán csak akkor nyílnak meg, ha legalább 50 kilométerig nézünk, ekkor összesen már 27 településből lehet választani.

A listánk összesen 77 települést tartalmaz, a legtávolabb Jászkarajenő van, 105 kilométerre, Pest megyében ez a fővárostól legtávolabbi település, ahol a csok még igényelhető (más megyékben nem mentünk ennyire messzire, csak Pest esetében adtunk teljes képet).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet agglomeráció Budapest falusi csok ingatlan ingázás Perbál Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.