Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

A hétvégi svájci bankmentés az egyik legjelentősebb európai banki tranzakció a történelemben, a formája pedig annyira rendhagyó, hogy hosszú távon is hatással lehet a bankszektorra és a svájci gazdaságra.

Előzmények: bár a Credit Suisse mutatói alig voltak rosszabbak az európai átlagnál, a megtépázott renoméja és a Silicon Valley Bank bedőlése miatt zuhanni kezdett az árfolyama, és a gyors jegybanki beavatkozás sem segített.

Mi történt a hétvégén? A Credit Suisse további zuhanásának megakadályozására beavatkozott a svájci kormány és összehozott egy kényszerfelvásárlást: a Credit Suisse-t elsőszámú riválisa vette meg, a UBS.

  • A legnagyobb svájci bank (Európában a 12.) veszi meg tehát a második legnagyobb svájci bankot (Európában a 18.). Tavalyi mérlegfőösszegük alapján a világ 15 legnagyobb bankja közé kerülne a UBS.

Miért fontos ez? A tranzakció precedens nélküli a bankszektorban: a tőzsdei cégek részvényeseinek beleszólása kell, hogy legyen egy ilyen eladásba, Svájc azonban törvényt módosított, hogy egyoldalúan elvegyék a szavazati jogot.

Miért döntöttek így? A rövidtávú stabilitás érdekében. A 2008-as válság tanulságaként olyan gyors állami döntést akartak, amely lehetőleg piaci és minél kevésbé terheli az állami költségvetést.

Következmények: az erőteljes hatósági beavatkozás és a részvényesek megkerülése precedenst teremthet, emellett a svájci pénzügyi világba vetett bizalom hosszútávon is sérülhet a mostani krízis miatt.

  • A két bank egyesülésével a svájci bankszektor koncentráltabb lesz, és a szinergiák miatt a két bank 125 ezres létszáma is csökkenni fog.

 

Ez az összefoglaló a G7 Reggel hírlevélben jelent meg. További tartalmakért iratkozz fel!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bankszektor Credit Suisse Svájc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.