Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

  • Szerdán estek a jelentősebb európai részvényárfolyamok, egyes fontosabb amerikai tőzsdei indexek, és csütörtökön a magyar tőzsde is eséssel nyitott.

Miért fontos ez? Bár az SVB-nek az elmúlt időszakban szenvedő technológiai szektorban volt nagy kitettsége, és a pénzügyi rendszerben most nincsenek olyan jellegű összefonódások, amik a 2008-as összeomláshoz vezettek, a pénzügyi cégek papírjainak zuhanása alapján a piacon azért vannak ezzel kapcsolatban kétségek.

Az egyik svájci nagybank, a Credit Suisse körüli események okozták a legtöbb aggodalmat szerdán. A már tavaly év végén is gyengélkedő bank egyik nagyobb tulajdonosa, a Saudi National Bank közölte, hogy a szektorra vonatkozó szabályozás alapján nem tud pénzt adni a banknak. 

  • A piaci pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy kölcsön formájában mentőövet dob a gyengélkedő banknak.

Az OTP részvényei is megérezték a bankszektor gyengélkedését, ezek március elejéhez képest csütörtökig nagyjából 15 százalékot estek. 

Nagyjából hat százalékot gyengült a forint az euróval szemben március eleji csúcsához képest, körülbelül 396-ig. Az árfolyam szerdán rövid ideig 400 felett is járt.

  • A lengyel zloty és a cseh korona, tehát a környékbeli szabadon lebegő árfolyamú pénzek viszont erősödtek március óta, és az utóbbi napok felfordulását is jobban bírták, mint a forint.

Mi várható? A bizonytalan piaci hangulat miatt felmerült, hogy az Európai Központi Bank elhalasztja az alapkamatemelést, azonban végül 50 bázispontos emelést jelentett be csütörtök délután.

  • A következő fontos esemény az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése lesz, itt is felmerül ugyanis, hogy a Fed a további kockázatok elkerülése érdekében leállítja-e az infláció letörése érdekében elkezdett kamatemelési ciklusát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bank csőd Európa silicon valley bank usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.