Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. február 7. 17:00 Adat

Véget ért a tudomány forradalmi korszaka?

Az elektromosság felfedezése megváltoztatta a világot, a DNS megértése fényévekkel vitte előre az orvostudományt, de tudunk mondani ehhez hasonló felfedezéseket a közelmúltból? A Nature folyóiratban megjelent cikk szerint egyre nehezebb ilyen felfedezéseket találni.  

Michael Park és szerzőtársai tanulmánya arra keresték a választ, hogy születnek-e még olyan publikációk vagy új szabadalmak, amik alapjaiban rázzák fel a saját tudományterületüket. Azt vizsgálták, hogy egy-egy új tanulmány esetében hányan hivatkoznak a későbbiekben arra a tanulmányra és hányan azokra, amiket a tanulmány forrásként használt.  

Az a feltevésük, hogy a korszakalkotó felfedezések esetén az új tanulmányra sokkal többen hivatkoznak, mint azokra, amiket forrásként használt. Ugyanezt a módszert használják a szabadalmak elemzésénél is.  

A szerzők arra jutottak, hogy a 20. század közepe óta

egyre kevesebb az olyan tanulmány, ami alapjaiban rázza fel a tudományt,

mint ami csak kicsit más irányba mozdítja el. Ugyanez igaz a szabadalmak tekintetében is.  

Persze ez nem jelenti, hogy rossz irányba haladna a tudomány, sok inkrementális fejlődés is utat nyithat olyan módszereknek, amik forradalminak bizonyulhatnak. Ráadásul

az sem egyértelmű, hogy miért történik ez a visszaesés,

bár vannak rá elméletek. 

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy véges számú könnyen elérhető és egyben jelentős felfedezés van. Ilyen például a korábban említett elektromosság vagy a DNS. Újabb, teljesen korszakalkotó energiaforrást találni vagy mélyebbre ásni az emberi szervezetben és még elemibb szinten megérteni azt, sokkal nehezebb.  

Egy másik elmélet, hogy nagyon beszűkült a kutatók fókusza, mindenki csak egy nagyon kicsi szeletével foglalkozik egy alapból szűk tudományos területnek, így magától értetődik, hogy kevesebb az átfogó reform. Ezen kívül az óriási verseny és nyomás, hogy mindenképp publikálnia kell egy tudósnak, ahhoz vezetett, hogy egyre nagyobb kutatócsoportok jönnek létre, ami bizonyos eredmények szerint szintén annak kedvez, hogy inkább inkrementális eredmények szülessenek.  

Végül az sem kizárható, hogy egyszerűen annyira megnőtt a kutatók száma, hogy valamilyen szinten felhígult a tudományos szféra, és egyszerűen sok rossz kutatás és szabadalom születik, amik nem feltétlenül hasznosak a társadalom számára.  

A jelenség oka azért sem mindegy, mert világszinten rengeteg pénzt költünk kutatásokra. Ezért lenne fontos tudni, hogy azért nem születnek olyan mértékben korszakalkotó ötletek, mint korábban, mert egyre nehezebb ezeket megtalálni és akár még ennél is több erőforrás kell hozzá; vagy azért, mert az elköltött pénz egy részét teljesen felesleges projektekre szórják el.  

Erről viszont nincs jelenleg konszenzus, így további kutatásokat igényel, hogy mélyebben megértsük, hogy mi történik a tudományos publikációk és a szabadalmak forradalmi irányával.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat publikáció szabadalmak tudomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.