Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. április 25. 16:01 Pénz

Sikertelenül lázadtak az amerikai óriásvállalatok részvényesei a KPMG ellen

Nehéz hetet élt meg a világ egyik legnagyobb könyvvizsgálója, a holland székhelyű KPMG. Egy héten belül két jelentős ügyfelének a részvényesei is megpróbáltak megszabadulni a KPMG-től, mivel a közelmúltban több olyan botrányuk is volt, amelyekért a könyvvizsgálót is felelőssé tették.

Az egyik érintett az egyik legnagyobb amerikai cég, a General Electric (GE), amely a legrégebbi amerikai ügyfele a KPMG-nek, közel 110 éve dolgozik neki a könyvvizsgáló. A másik pedig a világ második legértékesebb bankja, a Wells Fargo, amelynek 87 éve partnere a KPMG. A Wells két éve a legnagyobb bank is volt piaci kapitalizáció alapján, de éppen a sorozatos csalásai miatt szorult le az első helyről.

2016-ban derült ki, hogy a bank az ügyfelei tudta nélkül mintegy két millió számlát nyitott meg, hogy saját részvényesei előtt villoghasson. Emellett a bank több ezer dolgozója olyan szolgáltatásokat (például autóbiztosításokat) tukmált rá ügyfeleire, amelyekre semmi szükségük nem volt. Az eset miatt egymilliárd dolláros büntetést terveznek kiszabni a bankra.

A General Electricnek pedig több mint felére esett a tőzsdei értéke tavaly a pénzügyi nehézségei miatt. Ez részben azért történt meg, mert a biztosítási részlegénél alaposan elszámolták magukat. Bár a GE a 2008-as válság után eladta az üzletágat, több milliárd dollárnyi kötelezettséget magánál tartott, a megkötött biztosítások kifizetésének fedezetére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelszabdalhatja magát Magyarország egyik legnagyobb beruházójaA GE megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy külön vállalatokba szervezze a főbb egységeit, ami tökéletes ellentéte az elmúlt évtizedek törekvéseinek.

A nehézségek miatt a jelentősen átalakítanák a céget, és a sokáig a legértékesebb amerikai vállalatnak számító GE-t a három fő tevékenysége, a repülés, az energetika és az egészségügyi berendezések gyártására koncentrálva szerveznék újjá. A GE az egyik legnagyobb magyar vállalat, így Magyarországot is érinthetik az átalakítások, a tizenegy itteni gyárában több mint 10 ezren dolgoznak.

Hiába nehezen érthető, hogy a cégek törvényes működéséért felelős KPMG-n hogyan siklottak át a szabálytalanságok felett, végül mindkét cég vezetése kitartott a KPMG mellett. A GE azzal érvelt, hogy a hosszú közös múltjukból adódóan a KPMG-nek komoly tudása van a cégről, így az a gazdaságos és hatékony megoldás, ha nem változtatnak. A két cég tavaly összesen 200 millió dollárt fizetett a szolgáltatásaiért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz general electric kpmg Wells Fargo Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.