Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. december 8. 19:24 Pénz, Vállalat

Egyre kevesebb helyen szállhatunk meg, egyre drágábban

Októberben már látszottak azok a folyamatok a hazai idegenforgalomban, amit a szektor szereplői előrevetítettek. A kiadható szobák száma tovább csökkent, miközben az egy vendégéjszakára jutó bevétel – tehát lényegében az árak – emelkedtek. Bár az évnek ebben a szakaszában egyik folyamat sem meglepő, az egy évvel korábbihoz képest mindkét mutatóban jelentős elmozdulást láthatunk.

Szűkül a kínálat, emelkednek az árak

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a hazai idegenforgalomban – és különösen a szállodaiparban – minden egy masszívabb áremelkedés irányába mutat. Az energia és élelmiszer drágulása miatt a költségek elszálltak, így a szálláshelyek vagy bezárnak télre, vagy – kihasználva az emiatt szűkülő kínálatot – áthárítják a költségnövekedést a vendégekre.

Bár szakértők szerint a nagyobb bezárási hullám januárban várható, ősszel is számos hotel búcsúzott el egy időre a vendégeitől. Illetve láthatóan az egyéb szállástípusoknál is egyre többen fontolják meg, hogy érdemes-e nyitva tartaniuk. Októberben – az egyébként enyhe időjárás ellenére – panziókban és hotelekben durván tizedével kevesebb szobát kínáltak kiadásra, mint egy évvel korábban, az üdülőházaknál pedig ennél is jóval nagyobb, 40 százalékos volt a visszaesés.

Közben az árak emelkedése is felgyorsult. A statisztikai hivatal adatai szerint a szállodáknak átlagosan 24 104 forintos bevétele volt egy vendégéjszaka után, ami lényegében minden korábbinál magasabb. Egész pontosan 2020 áprilisában és novemberében mért ennél magasabb egy éjszakára jutó bevételt a KSH, ám azok a hónapok a Covid-járvány miatt nem összehasonlíthatóak tulajdonképpen semmivel, hiszen lényegében minden szálloda zárva volt.

Egyébként a bevételek alakulása erős szezonalitást mutat, így nem is elsősorban a konkrét összeg érdekes, hanem annak az éves változása. A hoteleknél az egy éjszakára jutó bevétel már szeptemberben bő 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, októberben pedig ennél is nagyobb volt a növekedés mértéke. Az üdülőházak kivételével lényegében mindenhol egyre magasabb ez a mutató, amely ugyan nem pontosan az idegenforgalmi inflációt mutatja, de jól jelzi, hogy az árak egyre gyorsabb ütemben emelkednek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat infláció szállodák szobaárak Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.