Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. november 29. 16:12 Podcast, Támogatói tartalom

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

Márvány Zsolt, a CIB Bank tranzakciós szolgáltatások vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast-lejátszóban meg lehet hallgatni.

Magyarország digitális pénzügyi sikersztorija a jegybank kezdeményezésére és felügyelete alatt 2020-ban indult azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belüli, de jellemzően 2 másodperc alatt teljesülő utalást tesz lehetővé a bankszámlák között. 2021 végén a számlaközi utalások már több mint fele azonnal teljesült, ez az arány 2022-ben tovább emelkedhetett, amivel a top 10-ben vagyunk a világon a szakértő szerint.

Jövő év közepétől várhatóan sokkal többet fogunk QR-kódokkal fizetni, mint eddig. Ekkor érkezik az azonnali fizetési rendszer 2.0-ás verziója, amelyben a fő újdonság a széles körben használható, egységesített QR-kódos fizetés és a fizetési kérelem szolgáltatás lesznek – a részletek még kidolgozás alatt állnak. A fizetési kérelem lényege, hogy akár magánszemélyek között is küldhetünk egy kérelmet bizonyos összeg utalására, amit a címzett egy kattintással jóváhagyhat.

Ilyen szolgáltatásokat a fintech szektor már használ egy ideje – most az a cél, hogy a bankszektor feljöjjön versenyképességben a fintechekhez. A fintech bankoknál az ügyfelek megtanulhatják ezeknek a funkcióknak a használatát, ami lendületet ad az innovációnak.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.