Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A napokban több lap is úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak 2021 és 2027 között járó kohéziós támogatások nagyjából egyharmadának, mintegy 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg befagyasztását fogja javasolni a tagállamoknak. Habár a magyar kormány 17 ügyben törvényeket hozott, hogy csökkentse az EU-s pénzek elköltését övező korrupciós kockázatokat, az új vagyonbevallási szabályok, az újonnan létrehozott Integritás Hatóság és a korrupciós perekre vonatkozó új szabályozás nem felel meg az Európai Bizottság elvárásainak.

Háttér: Az Európai Bizottság áprilisban indította el a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének átutalását.

  • A Bizottság szeptemberben javasolta a 3000 millárdos összeg elvonását. A végső döntést a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanácsra bízták azzal a kitétellel, hogy ha a kormány teljesíti a saját vállalásait, és ez a Tanácsnak is megfelelő, nem lesz pénzelvonás.
  • Most úgy tűnik, hogy mégis a pénzek elvonását fogják javasolni.
  • Sajtóértesülések szerint a szigorúbb fellépés mögött az Európai Parlament nyomása állhat, amely csütörtökön elfogadott egy a pénzek zárolásáról szóló állásfoglalást.

Példátlan büntetés: A 3000 milliárdos összeg főleg energetikai, építőipari és infrastrukturális projekteket érintene, ilyen szigorú büntetés még soha nem született korábban az EU történetében. A magyar kormány azért is örülne a pénzeknek, mert az országnak az elmúlt hónapokban egyre többet kellett devizában fizetnie az energiáért, így a fizetési mérlegünk deficitjén, egyúttal pedig a forint euróval szembeni árfolyamán is segítene, ha a több milliárd eurós forrásokhoz hozzáférnénk.

Még nincs vége a történetnek: Az elvonás az EU „rendes költségvetését” érintené, viszont emellett szó van a járvány okozta károk helyrehozását célzó úgynevezett helyreállítási alapba tartozó pénzekről is. Arról, hogy ezeket a pénzeket mire költené az ország, be kellett adni egy tervet, amit a hírek szerint viszont elfogadna a Bizottság a mintegy 2000 milliárd forintnyi pénz elköltésének szigorú feltételekhez kötésével (a 17 feltételt további tízzel egészítenék ki). Most úgy néz ki, hogy az alkudozás a 3000 és 2000 milliárd forintos összeg ügyében is áthúzódhat 2023-ra, pedig a magyar kormány nagyon szeretne még idén megegyezni a pénzekről.

A kormány reakciója: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egy csütörtök délelőtti sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormányt meglepte a Bizottság álláspontja, de úgy látják, hogy minden esély megvan arra, hogy Magyarország ne veszítse el a pénzeket.

Következő lépések: Elvileg december 6-én döntenek az uniós pénzügyminiszerek arról, hogy befagyasszák-e a 3000 milliárd forintot, de felmerült a döntés elhalasztásának lehetősége is. Egyes értelmezések szerint Magyarország az Ukrajnának nyújtandó közös EU-s hitelfelvételből származó segítség ügyét, illetve Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának magyar ratifikációjának időzítését is felhasználja arra, hogy nyomást gyakoroljon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosanCsehország és Lengyelország közelében is háború van, de a złoty és a korona árfolyama egész jól összeszedte magát a háború kitörése óta, a forint gyengülése viszont ki tudja, hol áll meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ EU európai bizottság uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.