Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 15:51 Pénz

Egyre olcsóbb az európai álomnyaralás az amerikaiaknak – de buktató azért lehet benne

Az utóbbi fél évben annyit erősödött a dollár gyakorlatilag a világ összes meghatározó valutájával szemben, hogy a külföldi költés jóval  olcsóbbá vált a világutazó amerikai turisták számára. A Wall Street Journal szinte egy pénzügyi kisokosnak megfelelő cikket közölt ma arról, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből profitálni – amit mi az európaiak többségével együtt éppen a másik oldalról, a gyengülő valuták felől nézhetünk érdeklődve.

A dollár erősödése május-július környékén kezdett látványos lenni, ebben az időszakban az Egyesült Államokból Európába tartó járatokra a jegyeladások 113 százalékkal nőttek, míg Európából az Egyesült Államokban csak 43 százalékkal akartak többen utazni. 

Bár a nyaralási szezonnak vége, sokan már most kihasználnák az árfolyamkülönbséget, és már a jövő nyári kalandokra foglalják a helyet, a lap azonban óvatosságra is int, hiszen a foglalásokat sok esetben nem lehet jó feltételekkel lemondani, vagyis az utazónak ez csak akkor éri meg, ha biztos benne, hogy el tud menni oda nyaralni, ahova szeretne. A másik, amire figyelni kell a lap szerint, hogy az európai szállásdíjak ugyan a relatív gyengébb helyi valuta miatt dollárban számolva csökkentek, az infláció miatt viszont folyamatosan emelkednek.

A korai foglalás árfolyamspekuláció is, értelemszerűen csak annak éri meg most lekötni egy szállást, aki arra számít, hogy jövő nyárig a jelenleg a dollárral szemben rekordgyenge euró nem gyengül tovább, inkább visszaerősödik.

Mivel a legolcsóbb szállásdíjakért általában azonnal kell fizetni és nem visszatéríthetők lemondás esetén, a kedvezőtlen árfolyam-alakulás miatt az amerikai turista alaposan el is számolhatja magát, ha nem jó a megérzése.

A lapban megszólaltatott pénzügyi szakértők azonban egyöntetűen arra számítanak, hogy az euró a dollárral szemben a következő hat hónapban nem fog érdemben erősödni, sőt a további gyengülést még valószínűbbnek is tartják. 

Összességében az utazásszervezők arra számítanak, hogy a 2023-as szezonban a transzatlanti turizmus az erős dollár miatt élénkülni fog.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Amerika árfolyam dollár euró foglalás szálloda turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.