Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. május 10. 11:41 Élet, Vállalat

Olyan jól keresett a futár, hogy a finn hatóságok inkább nem adtak neki letelepedési engedélyt

Muhammed Musah egyéni vállalkozóként dolgozott a Wolt ételkiszállító cégnél futárként, átlagos havi keresete az elmúlt évben meghaladta az 5600 eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon durván 2,1 millió forintot – és épp a magas keresete miatt vonták be a férfi letelepedési engedélyét.

Musah Ghánában született, vegyészmérnöki végzettségét viszont már Finnországban szerezte meg, 4 éve él az országban. A szakmájában nem tudott elhelyezkedni, de a feleségét és három gyerekét szerette volna Finnországba hozni, így futárnak állt. A finn bevándorlási szabályok szerint egy öt fős családnak havonta legalább 2900 eurós fizetést kell tudnia kitermelni nettóban. Musah olyan munkalehetőséget keresett, amivel ezt az összeget elő tudta teremteni.

Az egyéni vállalkozóként tevékenykedő Musah ügyét a finn bevándorlási hivatal továbbirányította a helyi munkaügyi hivatalnak, amely az átvilágítás során irreálisan magasnak találta a férfi által megkeresett összeget, szerintük ez hosszútávon nem fenntartható futárkodással, és elutasították a letelepedési kérelmét.

A sztorit a finn közmédia írta meg, amely Musah ügyének hivatalos dokumentációjába is betekintett.

Musah minden banki kimutatást, könyvelést beadott. Állítása szerint az összeget úgy kereste meg, hogy a saját autójával minimum heti öt nap dolgozott legalább 12 órán át, a napi célja 200 euró megkeresése volt, ez néha kevesebb, néha több volt. A férfi saját bevallása szerint eddig 6 ezer eurót költött a családja letelepedéséhez szükséges papírok beszerzésére. Felesége és gyerekei Ghánából Nigériába utaztak, ahol van nagykövetsége Finnországnak, hogy ezzel is gyorsítsák a folyamatot.

A munkaügyi hivatal szerint viszont a Wolt által közölt számokhoz képest is magas Musah keresete, hiszen még a 4000 eurós egyhavi juttatást is nagyon kevés futár képes csak elérni. Ugyanakkor a finn médiában keringenek történetek 9000 eurós havi juttatásról is ételfutároknak. 

Mivel Musah feltett szándéka, hogy gyermekeit, akiket tavaly nyár óta nem látott, Finnországban nevelje és iskoláztassa, az ügyet jogi útra tereli. Ügyvédje tanácsára egy étterem alkalmazottja lett, és csak “szabadidejében” szállít ki ételt. Havi keresete így visszaesett, de a jogi esélyei arra, hogy a családjával legyen Finnországban, nőttek. Az ügyvéd szerint a hatóságok hozzáállása az utóbbi időben megváltozott az ilyen jellegű kérelmek elbírálásával kapcsolatban, ám az még őt is meglepte, hogy Musah kérelmét simán egy gyanúra alapozva utasították el, amit nem is vizsgáltak ki. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem alkalmazott az ételfutár, ha több jel szerint is annak tűnik?Egyre inkább érdemes feltenni a kérdést nálunk is, hiszen a Netpincér és a Wolt most már az ország nagy munkaadója lehetne, de persze nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piaconAz amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat ételkiszállítás Wolt Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.