Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 29. 15:26 Élet

Agyafúrt módon töltötte le a pornót a francia vasutas, mégis megjárta

Libert úr a francia vasúttársaság ellenőrzési osztályának helyettes vezetője volt, és járt neki a céges laptop. Egy nap a munkaadó a távollétében és előzetes értesítése nélkül átnézte a számítógépét, és többek között 1562 felnőtt tartalmú fájlt talált rajta. Az osztályvezető helyettest elbocsájtották, ő azonban úgy vélte, jogtalanul, ezért pert indított volt munkaadója ellen.

Libert esete azért nem volt sima, mert a vasutas valószínűleg konyított valamit a helyi jogszabályokhoz, és agyafúrt módon megpróbálta előre levédeni magát. A kérdéses fájlokat egy külön meghajtóra tette, amelynek a “données personnelles“, azaz személyes adatok nevet adta. Ez alatt létrehozott egy mappát, amelyet “Rires” névre keresztelt, amely magyarul körülbelül vicceket vagy nevetséges tartalmakat jelöl. Ebbe a mappába mentette aztán a fájlokat, amelyekkel végül lebukott, vagyis hiába próbálta többszörösen bebiztosítani magát.

Ahogy az esetet blogjában elemző SmartLegal Schmitt & Partners ügyvédi iroda is rámutat, a francia jog szerint a munkaadó csak a dolgozó jelenlétében nézheti meg annak személyes adatait, és Libert úr erre hivatkozva perelt. Azzal érvelt, hogy lebukásának körülményei nem voltak jogszerűek.

Első és másodfokon a helyi francia bíróság a munkaadónak adott igazat, mert a cégnél érvényben lévő szabályzat szerint a magánjellegű használatot egyértelműen kellett volna jelölni. Vagyis a vasutas lényegében csak abban tévedett, hogy a “személyes adatok” elnevezés helyett a “privát” szót kellett volna használnia. A bíróság szerint ugyanis a céges laptopon a személyes adat megnevezés akár olyan adatokra is utalhat, amelyet az alkalmazott a munkája kapcsán, de szigorúan azzal összefüggésben használ, vagyis az adatok nem a magánéletéhez kötődnek.

Libert úr azonban nem nyugodott bele a döntésbe és az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte az ügyet. A strasbourgi testület azonban (franciául innen letölthető döntésével) helyben hagyta a korábbi ítéleteket. A SmartLegal Schmitt & Partners azért tartja fontos precedensnek az ügyet, mert kiderül belőle, hogy egy vállalatnál milyen nagy szükség van a céges eszközök használatának belső szabályaira.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Franciaország letöltés per pornó szex vasutas Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.