Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 2. 16:01 Pénz, Vállalat

Sokat drágult Budapest, de turistaként még így is nagyon olcsó

Továbbra is az egyik legolcsóbb utazási célpont Európában Budapest – derül ki a Post Office Travel Money elemzéséből. A tizedik alkalommal elkészített felmérésben ezúttal 36 városban vizsgálták meg, mennyibe kerül egy kétéjszakás kiruccanás, és a magyar fővárosnál csak négy olcsóbb helyet találtak.

Mindezt annak ellenére, hogy Budapest kifejezetten sokat drágult az elmúlt egy évben. A kétnapos túrát tavaly még ki lehetett hozni 157 fontból (jelenlegi árfolyamon 56 ezer forintból, most azonban ugyanez már 183 forintba, azaz 65 ezer forintba kerül.

Az elemzésben szereplők közül a legolcsóbb város egyébként Krakkó, itt 164 fontból meglehet úszni egy hosszúhétvégét, de csak egy hajszállal marad el ettől Vilnius is. A másik véglet 534 fonttal (191 ezer forinttal) Amszterdam, de nem jön ki egy két napos út 150 ezer alatt Oslóban, Reykjavíkban, Koppenhágában és Velencében sem. Stockholm ugyanakkor kikerült ebből a körből, mivel egy év alatt 15 százalékkal olcsóbb lett. Nem a svéd főváros az egyetlen, ahova az idén kevesebb pénzből eljutni, mint tavaly: az utazás költségei minden ötödik városban estek.

 

A felmérés készítői egyébként 12 különböző termék árát vizsgálták az egyes városokban. Ezek alapján Budapesten kifejezetten olcsó a kávé és a sör, de nem kell sokat fizetni nemzetközi összevetésben a múzeumi belépőkért és a reptéri transzferért sem. A számok alapján azonban úgy fest, hogy a BKV szereti lehúzni a rövid időre érkezőket. A több mint 12 fontot kóstáló kétnapos jegy kiugróan drága Kelet-Európában, de még a nyugati országokban is több olyan város van, ahol ennél sokkal olcsóbban meg lehet úszni a tömegközlekedést*Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a BKV-nál nincs 48, csak 72 órás jegy, és a felmérésben is ezzel számoltak..

Ha valaki olcsón szeretne múzeumokat látogatni, akkor Vilnius vagy Riga a legolcsóbb úticél, míg annak, aki sörtúrára vágyik valószínűleg Prága a legjobb választás. A szállást is Kelet-Európában lehet a legolcsóbban megúszni, a legtöbbet pedig Amszterdamban kell a hotelért fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Amszterdam Budapest költségek Riga utazás Vilnius Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.