Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 19. 16:17 Világ

Van, ahol törvény tiltja az élelmiszerpazarlást

Texas állam fővárosában, Austinban egy étterem sem dobhatja a szemétbe ezentúl a felesleges élelmiszert, ugyanis egy októberben életbe lépett törvény előírja, hogy vagy komposztálniuk kell a megmaradt ételt, vagy rászorulóknak kell eljuttatniuk. Magyarországon ezzel szemben nem sok intézkedés ösztönzi a társadalmat, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, ami miatt már az Európai Bizottság is aggódik.

Texas állam 2040-ig teljesen hulladékmentessé szeretne válni. Ennek keretében minden élelmiszeripari vállalkozásnak (beleértve az éttermeket, a boltokat és az élelmiszerfeldolgozó vállalkozásokat is) megoldást kell találnia rá, hogy a szerves hulladéka ne a szeméttelepen végezze. Ehhez a munkavállalókat is kötelezően oktatásban kell részesíteniük arról, hogy hogyan kezeljék a szemetet – írja a Világgazdasági Fórum.

A rendelet nem csak az élelmiszerre vonatkozik, hanem a szennyezett vagy használt kartonpapírra, papírtörölközőre, szalvétákra és virágokra is. Azok, akik nem felelnek meg az előírásnak, 100 és 2000 dollár közötti büntetésben részesülnek. A hatóságok ugyanakkor segítenek is a vállalkozásoknak, hogy megtalálják a legköltséghatékonyabb megoldást a szerves hulladékok megfelelő kezelésére.

A helyi önkormányzat adatai szerint Austinban a szemét és az újrahasznosítható hulladék több mint 85 százaléka kereskedelmi vállalkozásoktól és élelmiszerszolgáltató cégektől származik. A szeméttelepre küldött hulladék 37 százaléka szerves anyag, amit akár el is adományozhattak volna vagy komposztálhatták is volna.

Az Egyesült Államokban összességében az élelmiszerek 40 százaléka a szemétben végzi, miközben több tízmillió embernek nem telik elég élelmiszerre, állítja a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NRDC) nevű nemzetközi környezetvédelmi érdekképviseleti csoport.

Az érdekképviselet felhívja a figyelmet, hogy amikor kidobjuk az élelmiszert, akkor nem csak szerves anyagokat juttatunk a szeméttelepekre (ahol azok metánt, egy erős, globális felmelegedést előidéző szennyező anyagot termelnek), de azt a vizet, földet, energiát, pénzt, munkát és több erőforrást is a kukába dobjuk, ami a kidobott élelmiszer termesztéséhez, feldolgozásához, terjesztéséhez és tárolásához felhasználtunk.

Az USA-ban nem Texas az első állam, amely elhatározta, hogy teljesen hulladékmentessé válik. San Francisco és Seattle is hasonló lépéseket tesz, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást.

Elsőként San Francisco fogadott el 2009-ben egy törvényt, amely a vállalkozások és a háztartások számára is kötelezővé teszi a szelektív szemétgyűjtést és a komposztálást. A város mostanra a szeméttelepekre érkező hulladék 80 százalékát újrahasznosítja, ami évente több mint 1,5 millió tonnát nyom.

Magyarországon ugyan az elmúlt évtizedekben csökkent a települési hulladék mennyisége, a szemét többsége még mindig szeméttelepeken landol. A legutolsó, 2015-ös adatok a települési hulladék 32 százalékát hasznosítjuk újra, ami ugyan növekedést jelent a korábbi szintekhez képest, Európától így is le vagyunk maradva. Az európai OECD-országokban átlagosan a települési hulladék 42 százalékát hasznosították újra ugyanebben az évben, többet, mint az USA-ban, ahol ez az arány 35 százalék volt.

 

Magyarország egyébként vállalta, hogy 2020-ig a háztartási hulladék 50 százalékát újrahasznosítja, azonban az Európai Bizottság nemrég megjelent jelentésében arra figyelmeztet, hogyha a kormány nem vezet be új intézkedéseket, ezt nem fogjuk elérni. Szerintük kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.

Nem az előrelépés irányába mutat az sem, hogy egyre több önkormányzat szünteti meg a szelektív gyűjtőszigeteket, amit azzal indokolnak, hogy azokat a lakosság nem megfelelően használja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hulladék hulladékgazdálkodás újrahasznosítás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.