Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 30. 16:20 Adat, Vállalat

Megduplázta árbevételét a Mészáros Lőrinctől megvásárolt állami szénerőmű

Két év alatt több mint duplájára nőtt a Mátrai Erőmű Zrt. árbevétele. A társaság nem állít elő több villamosenergiát, mint korábban, sőt még csökkent is a termelése, de az áramot – az energiaválságnak hála – sokkal drágábban tudja értékesíteni.

Mi történt? A 2023-as évét is nyereséggel zárta az ország egyetlen szenes erőművét üzemeltető Mátrai Erőmű Zrt. A profithoz azonban ezúttal nem kellett több tízmilliárdos támogatás, mint az elmúlt években.

  • Az erőmű ugyanis úgy tudta jelentősen növelni árbevételét, hogy az elmúlt években megszokottnál jóval kevesebbet termelt és értékesített. Ez pedig kevesebb felhasznált szenet és kevesebb kibocsátott szén-dioxidot, azaz alacsonyabb költségeket is jelentett.

Számokban: a Mátrai Erőmű Zrt. árbevétele 2023-ban meghaladta a 150 milliárd forintot, ami 35 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a 2021-es szintnek pedig több mint a duplája.

  • A vállalat úgy tudta növelni forgalmát, hogy jóval kevesebb áramot állított elő, mint az elmúlt években. A tavalyi termelés 2827 gigawattóra volt, durván ötödével kevesebb, mint a megelőző két esztendőben. Az értékesítés is hasonló mértékben esett.
  • A kevesebb termelés alacsonyabb költségeket is jelentett. Ez különösen a szén-dioxid-kibocsátás esetében volt szembetűnő: a vállalat tavaly 18,4 milliárd forinttal kevesebb ráfordítást számolt el CO2-kvótára, mint egy évvel korábban.
  • A jelentősen növekvő árbevétel és helyenként csökkenő költségek ellenére a cég nyeresége kevesebb, mint felére, 1,5 milliárd forintra esett. Ennek magyarázata az, hogy míg 2021-ben közel 41, tavaly pedig több mint 55 milliárd forintnyi támogatást kapott, ezúttal kevesebb mint 10 milliárd forint folyt be ilyen formában.

Felülnézet: az erőmű bevételének növekedését elég egyértelműen az energiaválság hatására elszálló villamosenergia-árak okozták. Más kérdés, hogy a vállalat árbevétele nem egyből követte le a (tőzsdei) árak változását, amiben szerepet játszhat, hogy a legnagyobb vevője az – erőműhöz hasonlóan az állami MVM-csoporthoz tartozó – MVM Partner Zrt.

  • A szenes erőmű így összességében a gázárak emelkedésén nyert sokat. A válságidőszakban ugyanis az áram árát is a gáz drágulása hajtotta fel azzal, hogy az ilyen tüzelőanyagot égető erőművek elszálló költségei határozták meg az árakat a piacon.

Miért fontos ez? A Mátrai Erőmű többségi részesedését 2020 elején vásárolta meg az MVM Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől 17,44 milliárd forintért, de az ügylet összesen nagyjából 44 milliárd forintba került az államnak.

  • 2018-ban a vállalat még 8 milliárdos osztalékot fizetett Mészároséknak, akik később az erőmű bezárását helyezték kilátásba, Orbán Viktor szerint ezért kellett megvásárolnia a létesítményt az államnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKozmetikázhatják a tízmilliárdos veszteséget, amit Mészáros Lőrinctől vállalt át az államHatalmasat fordult idén az energiaszektor, és ennek köszönhetően nyár végén elkezdhetett nyereséget termelni az évek óta veszteséges Mátrai Erőmű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam 43 milliárdos veszteséget vállalt át Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőmű megvásárlásávalA 2019-es 5,9 milliárd forintos mínusz után 2020-ban 42,7 milliárd forintra duzzadt tavalyra az állami MVM új erőművének vesztesége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormánynak lett volna eszköze Mészáros Lőrincék fenyegetésével szemben, de nem élt veleCsak Mészárosék befektetésének értéke csökkent volna, különben mindenki jól jár, ha a kormány él a jogaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFejenként 21 milliót ért Orbán Viktornak kétezer ember, vagy 44 milliárdot egyetlen egyTöbb mint négy évig lehetett volna fizetni a Mátrai Erőmű összes dolgozójának bérét abból az összegből, amit az MVM a létesítmény megvásárlására szánt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Viktor megpróbálta megindokolni, miért vesszük meg Mészárosék erőművét, de nem sikerültOrbán több részből álló magyarázata, ha szigorúak vagyunk vele, akkor szakmai szempontból szinte teljes egészében értelmetlen volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat energiaválság Mátrai Erőmű szénerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. augusztus 22. 11:28 Adat

Nem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságon

Nagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 13:07 Adat, Közélet

Már megközelítette azt a szintet a minimálbér, amit Nagy Márton 2027-re vállalt

Az átlagkereset 50 százalékára emelné 2027-ig a minimálbért Nagy Márton, ám ehhez az arányhoz már tavaly is közel járt a legkisebb adható fizetés.

Stubnya Bence
2024. augusztus 15. 17:26 Adat, Közélet

Olyan gyenge az európai gazdaság, hogy a magyar növekedés is beférhet az élmezőnybe

A gyenge második negyedéves magyar GDP-adat az elemzőket is meglepte, és az előző negyedévhez képes csak két uniós tagállam teljesítménye nézett ki csúnyábban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 16:40 Közélet

A hevesi vegyi üzem mutatja, hogy beszállítóik is követik a kínai akkugyártókat

Az akkumulátorgyártás mögötti termelési lánc veszélyes vegyszerek előállítására szakosodott szereplője is megjelenik Magyarországon.

Mészáros R. Tamás
2024. augusztus 21. 04:55 Világ

Harminc évig várták az inflációt, most megjött, és beleremegett a globális pénzpiac

A japán jegybank három évtizedig próbált inflációt csiholni, amitől fenntartható növekedést várt, a valóságban viszont tőzsdei pánikot okozott.

Kiss Péter
2024. augusztus 20. 05:19 Pénz

A részvénypiacnak van igaza, vagy a híres recessziós jelzésnek?

Augusztus elején pirosan villogni kezdett a recesszió felirat az amerikai képernyőkön a Sahm-szabály alapján, de lehet, hogy ezúttal tévesen.