Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. április 18. 11:10 Tech

Évszázadok óta igaz, hogy minden sikeres cég egyben tech cég

(A szerző az Accorde Alapkezelő portfóliómenedzsere.)

This time is different“, azaz “most nem úgy lesz”, mondják az optimisták a gazdasági fellendülések tetőpontján, arra számítva, hogy ez most különleges, ennek sosem lesz vége. De eddig még mindig vége lett. A gazdaság természete ciklikus, előbb-utóbb minden fellendülést válság követ.

This time is different“, mondják a pesszimisták a válságok mélypontján, arra számítva, hogy ebből most nem mászunk ki, ez most durvább, mint bármi korábban. De eddig még mindig kimásztunk belőle. Most is ki fogunk. Az emberi természet a fellendülések során felelőtlen, a válságok során viszont gyorsan alkalmazkodik, és nagyon találékony. Most is kialakulnak majd új társadalmi és gazdasági rutinok, és lesz gyógyszer vagy oltás is.

A gazdasági válság az üzleti világban nem csak természetes (jön és megy), hanem egyfajta tisztítótűz is.

A bizonytalan helyzetű vállalatok végleg meggyengülnek, a megalapozatlan üzleti ötletek elhasalnak, az értelmetlen beruházások leállnak. A stabil, és gyorsan reagáló vállalatok viszont megerősödve jönnek ki belőle.

Úgy tűnik, a tech szektor nyer

A nagy tech cégek ma egyértelmű nyerteseinek tűnnek egy válság utáni világnak. Pénzügyileg kellően stabilak a válság átvészeléséhez, a karantén pedig lényegében nélkülözhetetlenné teszi az egyébként is roppant népszerű szolgáltatásaikat.

Sokan kérdezik mostanában tőlem, hogy most érdemes-e Zoomot, Microsoftot, Amazont, Netflixet venni a tőzsdén, hiszen a karantén miatt most azok is az ő megoldásaikat kezdték el használni, akik eddig nem is hallottak róluk. A remélt rövid válasz helyett többnyire hosszút adok, mert szerintem a karantén nem változtatta meg lényegesen ezeknek a cégeknek az értékét.

A Zoom vagy a Microsoft részvényárfolyamába már a járvány előtt is be volt árazva, hogy a következő években a vállalatok folytatják az átállást a XXI. századi informatikai és munkaszervezési megoldásokra, ahogy az Amazon és a Netflix árfolyamában is már a járvány előtt is benne volt, hogy megállíthatatlan a fogyasztás átterelődése az online felületekre. Néhány vállalat és fogyasztó ugyan most előrehozza az egyébként későbbre tervezett döntéseit, de ez gyökeresen nem változtatja meg ezeknek a piacoknak a jövőjét.

A kevésbé fókuszban lévő tech cégek is bizonyítanak a válságban. A Facebook elképesztő összegű befektetéseinek köszönhetően – bármilyen furcsán hangzik is ez a magánszféra-botrányok után – könnyen jöhet ki a válságból a biztonságos kommunikációs megoldások éllovasaként. A Tesla érintésmentes autó átadást tesz lehetővé online elintézett papírmunkával, és a ház elé leszállított, kulcs helyett mobil applikációval kinyitható autóval. A Google Classroomot csak New Yorkban 1,3 millió iskolás kezdte el használni, alig 1-2 napos bevezetési idővel.

A koronavírus járvány hétköznapi élethelyzetek sokaságában mutatta meg a nagy tech cégek technológiai és ezzel együtt üzleti előnyét.

És ez az előny nem is elsősorban az, hogy az otthonaikba zárt emberek számára is elérhetők a szolgáltatásaik, hanem az, hogy szinte bármilyen szolgáltatást bárhol, bármikor, bármekkora mennyiségben gyakorlatilag azonnal elérhetővé tudnak tenni.

A nagy tech cégek a szélessávú és globális adathálózatra építgetik üzleti modelljeiket már 15-20 éve, és ugyan az adathálózatok egyáltalán nem sérthetetlenek, azokat is le lehet kapcsolni, meg lehet fertőzni, országhatárok mentén fel lehet szabdalni, különadókkal meg lehet sarcolni, de ez minden más iparágra is igaz, ezt az üzleti kockázatot mindenki futja. Ezek a vállalatok azért tűnnek most nyertesnek, mert a kibertérre vannak felkészülve, a világ pedig 25 éve fokozatosan és megállíthatatlanul költözik be a kibertérbe.

Minden sikeres cég tech cég

A technológia a görög techné, azaz mesterség szóból ered, és az emberi képességeket megnövelő szaktudást, eszközöket és azok alkalmazását jelenti. Technológia segítségével az ember jobban, gyorsabban, hatékonyabban tudja megoldani a problémáit és feladatait, vagy tudja elérni céljait.

A technológia fejlődése évezredek óta az emberi fejlődés motorja. Ebben az értelemben akár azt is mondhatnánk, hogy amióta cégek léteznek, minden sikeres cég tech cég,

hiszen a sikere bizonyítja, hogy jobban, gyorsabban vagy hatékonyabban tudja előállítani, megszervezni vagy értékesíteni azt, amire az ügyfeleinek szüksége van.

A sikeres cégek között is van azonban néhány különleges, amely nem csak másoknál hatékonyabban old meg egy feladatot, hanem új technológia segítségével valami korábban lehetetlent hoz létre, vagy olyan hatékonyságjavulást ér el, ami üzletileg értelmezhetővé tesz korábban megfizethetetlenül drága megoldásokat. Ők az elmúlt évszázadok igazi tech cégei. Technológiai újításaikat előbb-utóbb minden iparág hasznosította, vagy mint a tech cégek ügyfelei, vagy pedig mint saját, követő technológiák fejlesztői.

A Boulton and Watt, amely a gőzgép hatékony ipari bevetését tette lehetővé és gyorsította fel az első ipari forradalmat. A vasúttársaságok, amelyek a második ipari forradalomban játszottak kulcsszerepet. A Bell Labs, az IBM, az Intel, akik hardvert és szoftvert adtak a kezünkbe, és ezáltal a harmadik ipari forradalom alapjait rakták le. A lista ennél ezerszer hosszabb, de ez már a történészek terepe.

A ma és a holnap tech cégei

Ma az információtechnológia területén műszaki vagy üzleti szempontból radikálisan új és hatékony megoldásokat fejlesztő cégeket tartjuk tech cégeknek, akik a harmadik ipari forradalomból építik az átmenetet a negyedikbe (már ha van még bármi értelme a négyszáz éve tartó folyamatos fejlődést önálló forradalmakra bontani). Az Apple-t, Google-t, Microsoftot, Facebookot, Intelt, Amazont, Netflixet és társaikat. Nem hardver vagy szoftvercégeket, sokkal inkább hardver- és szoftvermegoldásokra épített, minden korábbinál hatékonyabb üzleti megoldások fejlesztőit, a benépesülő kibertér vezető szolgáltatóit.

A jövő tech cégei - amennyire ezt ma meg lehet ítélni - a mesterséges intelligencia üzleti bevetésében mindenki mással hatékonyabb vállalatok lesznek.

Nem meglepő módon a mai nagy tech cégek mindegyike végtelen erőforrásokat mozgat meg annak érdekében, hogy ebben az élen járjon. Saját fejlesztések, vállalatfelvásárlások és saját kockázati tőkebefektetések révén is igyekeznek versenyelőnyre szert tenni.

Mesterséges intelligencia megoldásokat már a múlt század ötvenes évei óta fejlesztget a világ, de az elmúlt 15 évben olyan mértékben nőtt meg a digitális adatmennyiség és a számítási kapacitások, ami robbanást hozott az MI fejlődésében.

Bár még csak kötött szabályrendszerekben bevethető megbízhatóan, de az ipari és üzleti élet minden területén megjelent. Az amerikai vállalatok 25 százaléka saját állítása szerint már ma is alkalmaz MI-megoldásokat, 60 százalék pedig azt állítja, hogy biztosan alkalmazni fog MI-t a következő 2-3 évben. Az S&P 500 vállalatainak 90 százaléka foglalkozik MI-vel a jövője tervezése során. Az MI a következő 10 évben minden vállalat életét át fogja alakítani, és a 21. században az élet minden területén támogatni fogja az emberiséget.

A Google-nél 21 különböző üzleti terület foglalkozik MI-fejlesztésekkel. Az egészségügyi fejlesztések területén már 2017-ben 92 százalékos pontossággal azonosították be a daganatot mellrákos betegeknél, 2019-ben pedig a diabéteszes retinopátia beazonosításában bizonyították, hogy felveszik a versenyt az orvosokkal. A Google évek óta MI segítségével optimalizálja az adatközpontjainak energiaellátását, 2016-ban 40 százalékkal csökkentette az MI a cég energiaköltségét. Okosváros koncepcióiban a Google MI segítségével optimalizálja a városi közlekedést, parkolást, tömegközlekedést, energiafelhasználást, tájékoztatást, de az adózást és az oktatást is. Okosotthon-megoldásainak alapja az MI-alapú Google Assistant, ami számos teszt szerint már ma is 90 százalék feletti pontossággal ad választ a felhasználók kérdéseire és kéréseire. A Google önvezető autói pedig már sofőr és távfelügyelet nélkül közlekednek Phoenixben és a Szilícium-völgyben is. A Google élenjár a kvantumszámítógép fejlesztésében is, ami az MI-hez nélkülözhetetlen hatalmas számítási kapacitásokat hivatott biztosítani a jövőben.

Minden ipari forradalmi lépcső hozott új tech cégeket, és most is könnyen előfordulhat, hogy ma még nem tudjuk, kik lesznek a következő 20-30 év befutói. De amennyiben ez nem forradalom lesz, hanem szerves fejlődés – aminek ma látszik -, akkor az élenjárók már ma is egyértelműen beazonosíthatók.

A ma sikeres tech cégei egyelőre jó eséllyel pályáznak a holnap tech cégei titulusra is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.