Hírlevél feliratkozás
Andersen Dávid
2019. december 22. 18:11 Tech

Okosabb gépek és e-biciklik társaságában tölthetjük 2020-at

Várhatóan a következő évben is folytatódni fog az olyan technológiák térhódítása, mint a mesterséges intelligencia vagy az önvezető autók, de ez szinte magától értetődő. Az azonban már meglepőbb lehet, hogy például az elektromos biciklik vagy épp a hangoskönyvek piaca is felpöröghet 2020-ban. A Deloitte technológiával, médiával és telekommunikációval foglalkozó részlegének (Deloitte TMT) jövő évi prognózisából, az üzleti szempontból is legizgalmasabb fejlesztések között szemezgettünk.

Mindent elárasztanak az e-bringák

Míg az idei év az elektromos rollerek világhódításáról szólt – a gyalogosok, biciklisták és autósok őszinte bánatára – addig 2020-ban az elektromos kerékpárok piaca indul majd meg erős hegymenetben. A TMT Predictions 2020 szerint ugyanis jövőre elképesztő iramban pörög majd fel az e-bringák értékesítése, olyannyira, hogy a következő három évben több mint 130 millió ilyen kerékpárt adnak el világszerte. Ez hatszor annyi, mint ahány elektromos autót eladnak majd a következő évtizedben – legalábbis a prognózis szerint.

Az e-biciklik ráadásul afféle indikátorként előre jelzik azoknak a technológiáknak a felpörgését is, amelyeknek köze lehet a gyártásukhoz, illetve – közvetlenül vagy közvetetten – a használatukhoz. Ilyen a 3D-nyomtatás, a vezeték nélküli technológiák, de a digitális várostervezési eszközök és a különféle prediktív analitikai technológiák is, amelyek segítségével a biciklizés biztonságosabb, gyorsabb, kényelmesebb, nem utolsó sorban pedig mérhetőbb is lesz a közeli jövőben.

„Az első elektromos kerékpárral kapcsolatos szabadalmat még a XIX. században nyújtották be, azonban 2020 lesz az év, amikor az e-bringák igazán erőre kapnak” – mondta Paul Lee, a Deloitte TMT globális vezetője. „A lítiumos akkumulátorok technológiai fejlődése, a teljesítmény és az árak alakulása mind a globális kereslet jelentős növekedése felé hatnak. Az e-bringák száma akár már jövő év végére felülmúlhatja az összes többi elektromos jármű mennyiségét.”

Az 5G kilép a fényre

A mobilinternet következő jelentős mérföldköve is elérkezik 2020-ban. Már idén is akadtak olyan városok, ahol a lakosság szerencsésebb része tesztelhette az 5G sebességét, sőt, már Budapesten is tesztelik a hálózatot a nagyobb szolgáltatók. Jövőre azonban már élesben is megindul a szolgáltatás a világ több nagyvárosában. A Deloitte előrejelzése szerint 2020-ban több mint száz globális multi áll elő 5G-megoldásokkal és szolgáltatásokkal. Ez az eddigi, 4G-technológiákhoz képest szédítő sebességeket ígér: egy egész estés, Blu-ray minőségű film (vagyis nagyjából 15 gigabyte) letöltése ugyanis nagyjából két percet vesz majd igénybe 5G-hálózaton.

A legnagyobb jelentősége azonban elsősorban az Internet of Things világában lehet majd az új mobil szélessávnak, a rendkívül gyors adatforgalom ugyanis minden korábbinál hatékonyabb digitális szenzorokat, önvezető autókat vagy például önjáró drónokat hoz, de felpörgetheti a gépek közötti (m2m) kommunikációt is. Mindez óriási üzleti lehetőség: a Deloitte TMT prognózisa szerint a következő három évben több tízmilliárd dollárt fektetnek majd hálózati eszközök és technológiák fejlesztésébe, a felgyorsuló hálózat pedig megdobhatja a videós hirdetések eredményeit is. Ezen a téren csak Nagy-Britanniában félmilliárd fontra rúgó bevételeket vizionálnak 2020-ban.

A hangoskönyv lenyomja az e-könyvet

Az egyre jobb minőségű és egyre olcsóbb vezeték nélküli hangfalaknak és fülhallgatóknak köszönhetően a hangoskönyvek piaca is elkezdett pörögni. Az eddigi legsikeresebb, audiobook formátumban kiadott mű a Michelle Obama által írt Becoming című életrajzi kötet, amelyet maga a korábbi first lady olvas fel. A Deloitte TMT becslései szerint azonban hamarosan komoly konkurenciát kaphat a mű, ugyanis jövőre a hangoskönyvek globális piaca legalább 25 százalékkal növekedhet, meghaladva ezzel az 5,2 milliárd dollárt. A prognózis szerint ezzel egy időben az e-könyvek visszaszorulóban vannak, Nagy-Britanniában például szűk négy év alatt 5 százalékkal esett vissza az arányuk a fizetőképes lakosság körében. A hangoskönyvek azonban jönnek fel, 2023-ra pedig már az Egyesült Államokban is megelőzhetik az e-bookokat.

Egymillió vállalati robot állhat munkába

Bár napjainkban már nem újdonság robotokat használni különféle munkafolyamatok automatizálására, a könyvvizsgáló cég előrejelzése szerint 2020-ban közel egymillió ilyen eszközt állíthatnak majd munkába nagyvállalati környezetben.

Ez 18 százalékkal több, mint 2019-ben, ami pedig ennél is lényegesebb, hogy az egymillió új robot telepítése, üzemeltetése és karbantartása legalább 35 milliárd dollárnyi bevételt termel majd az ezzel foglalkozó cégek számára. Ezek ráadásul nem csak ipari robotok lesznek, az egymillió felét ugyanis várhatóan különféle szolgáltatásokat nyújtó robotok teszik majd ki. Ezek szűk 17 milliárd dollárnyi bevételt hoznak majd a fejlesztő cégeknek, ami 30 százalékkal múlja felül az idei bevételi számokat.

Jöhetnek a jobban látó gépek

Két fontos technológia előretöréséről kell még beszélnünk, ha 2020-ra terelődik a szó: az egyik a természetes nyelvi feldolgozás (natural language processing), amelynek segítségével a hanggal vezérelhető gépeink sokkal nagyobb hatásfokkal értik majd meg, hogy mit szeretnénk tőlük. Nem kell többé mereven, tagoltan és lassan beszélve kiejteni az egyes parancsokat, ha például megkérdeznénk a telefonunktól, hogy milyen idő várható holnap, vagy ha közölni szeretnénk az autónk navigációs rendszerével az úti célunkat. A természetes nyelvi feldolgozás a mesterséges intelligenciák és neurális hálózatok működésében is új távlatokat nyithat, ahogy ugyanis fejlődik ez a technológia, úgy lesznek képesek ezek a rendszerek még jobban értelmezni az írott szövegeket, amelyekből így újabb fontos tudományos felfedezések születhetnek, az eddig figyelmen kívül hagyott összefüggések villámgyors feltérképezésének köszönhetően.

Ami pedig a látást illeti, 2020 lesz az év, amikor a világ megismerkedik majd a computer vision fogalmával. A számítógépes látás persze már ma is létező dolog, itt azonban nem arra kell gondolni, hogy a telefonunkon vagy a laptopunkon kamerát is találunk. Azzal ugyanis csak nézni tud a gép, de ettől még nem látja a körülötte lévő világot. A képfeldolgozó algoritmusok fejlődésével azonban egyre hatékonyabban tudják majd értelmezni a készülékeink, hogy pontosan mi van körülöttük. Ez a technológia sok új autóban már elérhető, a járművek ugyanis észlelik az út mentén elhelyezett táblákat, így tudják figyelmeztetni a sofőrt, ha átlépte a megengedett sebességet, de akár az út szélén sétáló, kivilágítatlan gyalogosokat is jóval hamarabb észre tudják venni, mint amire az emberi szem képes lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan helyzetbe került a mobilszektor, amilyenben még sosem voltSenki nem tudja, kinek lehet majd eladni az 5G-t, amire már a következő években dollármilliárdokat, de inkább tízmilliárdokat költenek el a szolgáltatók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech 5G elektromos bicikli előrejelzés hangoskönyv robotok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.