Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. február 26. 17:40 Pénz

Brutális hagymahiány a világban, nálunk is 800 forint lehet egy kiló

A Fülöp-szigeteken néhány hete csempészet miatt indult eljárás tíz stewardess ellen, ügyük az országos sajtóban is botrányt kavart. Nem önmagában a kísérlet miatt, ilyesmire elég sok példát ismerünk máshonnan, akár a Malév történetéből is, amikor rutinszerűen hoztak haza a nyugati útról harisnyát, aranyórát a fedélzeten. Ezúttal azonban a fülöp-szigeteki állami légitársaság utaskísérői valami mással próbálkoztak: tizen összesen 27 kiló hagymát próbáltak átcsempészni a határon – arról, hogy az illat buktatta-e le őket, nincs információ.

A magyarázat a hagyma árrobbanása, ami jelenleg az egész világon az ázsiai szigetországban a legbrutálisabb. A nettó importőr Fülöp-szigeteken most 4-5 ezer forint a hagyma kilója, vagyis

az alapzöldség háromszor drágább, mint a baromfihús.

A helyi hatóságok kartellgyanú miatt vizsgálatot is indítottak a hagymainfláció ügyében, és a jelek szerint a terménykereskedőket nézték ki alkalmas bűnbaknak: a hivatalos narratíva szerint a árak manipulálása érdekében nem viszik piacra a hagymát a raktárakból.

Valójában markáns globális hatások állnak a háttérben, a hagyma ára minden kontinensen rekordokat dönt, mégha nem is tart ott, mint Manilában. Egyszerre több fontos termelő és importőr ország mezőgazdaságát sújtotta extrém időjárás vagy természeti katasztrófa  2022-ben: a pakisztáni áradások, az észak-afrikai szárazság és a közép-ázsiai fagyok egyaránt negatívan hatott a terméshozamokra, és jelentősen megdobta a világpiaci árat.

Ezt már eléggé érezhetjük Magyarországon is. A vöröshagyma fogyasztói átlagára a KSH kimutatása szerint egy év alatt 278-ról 432 forintra nőtt idén januárra, de az áremelkedés azóta is folyamatos. A nagy áruházláncokban most már 580-600 forint egy kiló hagyma, másfélszer annyiba kerül, mint a krumpli. De még mindig messze a vége: piaci várakozások szerint

tavaszra 7-800 forint lesz a hagyma kilója.

A magyarországi hagymaár alapvetően ugyanúgy a világpiaci folyamatoktól függ, mint máshol, hiszen a kilencvenes évektől bezuhanó hazai termelés már csak a hazai igények felét képes ellátni, januártól lényegében már csak importból (elsősorban Hollandiából és Ausztriából) lehet fedezni a szükségletet.

Vannak országok, köztük más években fontos exportőrök, ahol más súlyos mennyiségi problémák is vannak. Kazahsztánban, ahol lakossági pánikvásárlások is rontanak a helyzeten, állami stratégiai hagymakészleteket hoznak létre, és exporttilalmat is bevezettek, akárcsak Törökországban vagy Marokkóban.

De az átmeneti zöldséghiány fejlett országokban is jelentkezik. Ez most Nagy-Britanniában a legélesebb, ahol sok vásárló most nem jut hozzá korlátlanul a mára a többség által egész évben elvárt importzöldségekhez. Több nagy áruházlánc mennyiségi korlátozásokat volt kénytelen bevezetni, a brit Tescókban például legfeljebb három-három paradicsomot, uborkát vagy paprikát lehet jelenleg venni fejenként.

Az ellátási problémákért a fogyasztók egy része a Brexitet okolja, de a hatóságok szerint nem erről, hanem a tavalyi észk-afrikai és dél-európai szárazság következményeiről van szó, és az sem segít, hogy a megugró energiárak miatt csökkent az üvegházas termelés volumene. Ez az áruhiány az uniós tagállamokban egyelőre azért is érezhető kevésbé, mert a fixáras szerződések által dominált Nagy-Britanniához képest az EU-ban jellemzően flexibilisebb az importőrök árpolitikája, vagyis több lehetőségük van a gyors áremelésekkel való alkalmazkodásra.

Hogy a hagymának milyen alapvető szerepe van a világ élelmezésében, pontosan látszik az adatokból. A világtermelés évi 106 millió tonna, ennél többet csak paradicsomból termelnek. Az ázsiai konyhákban még Európához képest is jóval nagyobb a szerepe, ehhez képest most az árusok sok fejlődő országban is arról számolnak be, hogy egyre többen már csak darabonként vásárolják – korábban ez csak néhány egyedül élő férfira volt jellemző az elmondásuk szerint.

Elképzelhető, hogy a globális hagymahiány több helyen már a műtrágya árrobbanásával is összefügg. A válság messze nem csak egyetlen zöldségre terjed ki. A FAO, az IMF, a Világbank és a WTO közös figyelmeztetése szerint a globális élelmiszerkínálat 2023-ban várhatóan három éves mélyponton lesz, a szegénység és tápanyaghiány pedig több évtizednyi javuló tendencia után újra súlyosbodik.

“Az ellátási láncok problémái, a klímaváltozás, a Covid-járvány, az emelkedő kamatokon keresztül jelentkező pénzügyi terhek és az ukrajnai háború precedens nélküli sokkot okozott a globális élelmiszerrendszerben, és ez a legkiszolgáltatottabbakat érinti a legsúlyosabban. Az élelmiszerinfláció továbbra is magas marad a világban, országok tucatjai kénytelenek megtapasztalni a kétszémjegyű inflációt”

– olvasható a nemzetközi szervezetek február elején kiadott közös állásfoglalásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.