Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. október 11. 16:23 Közélet

Álmodozásban évek óta erősebb a magyar gazdaságpolitika, mint a növekedés előrejelzésében

A kormány tagjai egyre bátrabb előrejelzésekkel állnak elő a jövő évi gazdasági teljesítményre vonatkozóan, miközben az elmúlt években nem volt olyan, hogy a kormány előrejelzése akár megközelítette volna a valódi adatot.

Mi történt? Ambíciózus tervekkel készülnek 2025-re a magyar gazdaságpolitika meghatározó szereplői az elmúlt napok nyilatkozatai alapján.

  • 3-6 százalék között alakulhat a GDP növekedési üteme jövő évtől, ezen alapul majd, hogy  2028-ra érheti el az 1000 eurót a minimálbér, és az 1 millió forintot a bruttó átlagbér – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a pénteki Év felelős foglalkoztatója díjátadón, írta a Telex.
  • 3,4 százalék lesz a növekedés értéke jövőre a Pénzügyminisztérium hagyományosan konzervatív tervezése szerint, de ez jó eséllyel meghaladható – mondta Varga Mihály szerdán a parlamentben a Hvg.hu cikke szerint, és azt is hozzátette, hogy idén 1,5 százalékos növekedésre számít.

Előzmények: a 3 és 6 százalék közti növekedési tervről először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt két hete a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, ami még kicsit ambíciózusabb is, mint a Kötcsén szeptember elején belőtt 3-5 százalék.

Igen, de: a kormány előrejelzései az elmúlt években rendre elég masszívan félrementek, a „hagyományosan konzervatív tervezés” nagyon pontatlan.

 
  • A fenti ábrán a Pénzügyminisztérium által minden év decemberében kiadott konvergenciajelentések előrejelzéseit, a nyáron kiadott költségvetési tervezetek előrejelzéseit, és a tényleges növekedési adatokat szedtük össze.

Felülnézet: a gyűjtésünk szerint a magyar állami és nemzetközi intézmények, kutatóintézetek és agytrösztök 2025-re vonatkozó előrejelzésének átlaga 3,4 százalék, ez tehát a megadott sávban van, de még az optimistább előjelzések is inkább csak a 4 százalékhoz közelítenek, mint a 6-hoz. Az uniós mezőnyben ez egyébként jó teljesítménynek számítana.

Alulnézet: ráadásul minél frissebb egy előrejelzés, annál pesszimistább, és ezek alapján már az sem egyértelmű, hogy a 3 százalék felett lesz a növekedés.

  • A jegybank jövőre 3,5-4,5 helyett már csak 2,7-3,7 százalékos növekedéssel számol a szeptember végén publikált Inflációs jelentésében,
  • A Kopint-Tárki pedig az októberi konjunktúrajelentésében már csak 2,8 százalékos növekedést jelez előre jövőre, miközben a júliusi előrejelzésben még 3,2 százalék szerepelt.
  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pedig a májusi 3,5 százalékhoz képest 3,3 százalékra csökkentette az előrejelzését szeptember végén.

Reakció: „a külföldi konjunktúra nem lesz sokkal jobb, ez a vergődés jövőre még tartani fog, 2026-ban már talán nem annyira, de nagyon lassú kilábalás lesz az európai piacokon, és nincs olyan belső erő, a költségvetés is nagyon rossz állapotban van, amely háromszázalékos növekedést megalapozna. Ha jönne viszont európai uniós pénz, akkor a négy százalék is bőven elérhető lenne” – mondta Palócz Éva a Kopint-Tárki vezérigazgatója az Inforádióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátásokInkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnekA Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet előrejelzés gazdaságpolitika gdp növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Stubnya Bence
2024. október 9. 22:15 Közélet

A kormányban is feszültségeket okozott, hogy a szenvedő akkuiparra fogadtak

Nyáron már mutatott életjeleket a döglődő hazai akkuipar, de egyelőre jogosnak tűnik Nagy Márton kiakadása Szijjártó Péterre.

Stubnya Bence
2024. október 9. 14:49 Közélet, Pénz

Tovább szűkülhet az önkormányzatok gazdasági mozgástere az iparűzési adó átszabásával

2025-től a települések iparűzésiadó-bevételének egy része egy központi alapba kerülne, ezekre a forrásokra pedig a járások pályázhatnának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. október 9. 04:41 Élet, Közélet

Gáláns aprópénzszórás lehet a családi adókedvezmény megduplázása

Kis lépés az államnak, nagy lépés a választási kampánynak. A szegényeknek inkább a családi pótlék emelése jönne jól, de arról nincs szó.

Mészáros R. Tamás
2024. október 8. 04:39 Élet, Világ

Ha a kormány kelet felé néz, ott is azt látja, hogy küzdeni kell a növekedésért

Kínában a 2008-as válság óta nem látott módszerekkel próbálnak élénkíteni, de szerkezeti átalakításokról hallani sem akarnak.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Valódi pénzgyárat indíthatott volna be a magyar vállalkozó hamis brazil kötvénye

Alkalmas lehet a hamis kötvény kvázi tisztára mosására, ha valaki úgy viszi be egy cégbe, ahogy azt a papíron ezermilliárdokat érő brazil állampapírral tették.