Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 1. 09:55 Adat, Közélet

Mennyibe kerül nekünk, hogy ingyen nézzük az olimpiát és a foci Eb-t?

Napi több mint 30 órányi olimpiai műsort közvetít csak a televízióban a közmédia. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) éves szinten tízmilliárdokat költ sportközvetítésekre, de ezek is hozzák a legnagyobb nézettséget az állami médiának.

Miért fontos ez? Magyarországon évek óta teljes természetes, hogy az emberek ingyenesen elérhető csatornákon nézhetik a legfontosabb sporteseményeket, ám nemzetközi szinten ez korántsem egyértelmű.

  • Az olimpiát ugyan szinte minden országban a közmédia közvetíti, ám ez már a fontosabb labdarúgó eseményeknél sem törvényszerűen van így. Sok országban fizetni kell, ha valaki a nagy nemzetközi tornák meccseit élőben szeretné követni, különösen, ha az összeset.
  • Az MTVA azonban rengeteg közpénz fordít arra, hogy megvásárolja ezeknek az eseményeknek a közvetítési jogát, majd arra is, hogy a közvetítések meg is valósuljanak.

Számokban: a párizsi olimpia közvetítési jogát a 2020-as nyári és a 2018-as, illetve 2022-es téli játékokéval közösen vette meg a közmédia még 2017-ben, valamivel több, mint 4,6 milliárd forintért. Az is eldőlt már, hogy a következő két-két nyári és téli olimpiát ugyancsak az MTVA tűzheti műsorra, ám ezért már több mint 6,2 milliárdot fizettek (pdf).

  • A néhány héttel ezelőtt zárult labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítési lehetőségére 2021-ben 7 millió eurót (akkori árfolyamon 2,67 milliárd forintot) költöttek, a 2028-as Eb pedig ennél is egymillió euróval többe került.
  • A közvetítési jogokon felül egyéb járulékos költségei is vannak a közmédiának egy-egy ilyen eseményen. Az Eb-n például csak jegyekre 22 ezer eurót (8,55 millió forintot) fordítottak, míg a technikai, tervezési, szervezési munkák közel 400 ezer euróba (155 millió forintba) kerültek.
  • Az olimpián is felmerülnek hasonló kiadások. Csak a szállásra közel 220 ezer euró ment el, de a forgatási engedélyre is majdnem 240 ezer eurót kellett költeni két részletben.

Felülnézet: Magyarországon jogszabályban rögzítették, hogy a „társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményeket” a hazai közönség legalább 80 százaléka számára ingyenesen (előfizetési díj nélkül) elérhetővé kell tenni.

  • Az ilyen, koronaékszerként (pdf) is emlegetett események listáját a Médiatanács állította össze még 2017-ben, és természetesen az olimpia is szerepel rajta. Emellett például a magyar labdarúgó-válogatott meccseit, a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, illetve a kézi- és vízilabda világversenyek magyar vonatkozású mérkőzéseit is elérhetővé kell tenni a társadalom nagy része számára.
  • A foci Eb-t, és vb-t azonban már nem teljes egészében: ezeknél csak a nyitómeccs és az egyenes kiesése szakasz mérkőzéseinek többsége szerepel a listán. A labdarúgó Bajnokok Ligája esetében pedig kizárólag a döntő és a magyar vonatkozású meccsek számítanak koronaékszernek.
  • A közmédia ugyanakkor ennél a sportesemények sokkal szélesebb körét fedi le közvetítéseivel, amikre éves szinten tízmilliárdokat költ. Az egyik leginkább kiugró tétel, a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság közvetítése, amit látványosan túlárazottan vásárolt meg az MTVA: szezononként közel 10 milliárdot fizetnek érte.
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet közmédia labdarúgó Eb MTVA olimpia sportközvetítések Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.