Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

A választással kapcsolatos anomáliákat jelezhet, ha az egyes jelöltekre leadott szavazatok vagy az érvényes voksok szavazókörönkénti aránya nem követi a normális eloszlást. Most a főpolgármester-választás szoros eredménye és a fideszes jelölt visszalépését követő zűrzavar miatt vált aktuálissá a kérdés, Vitézy Dávid ugyanis vitatja a vasárnapi szavazatszámlálás helyességét.

Miért fontos ez? A vasárnapi eredmények tükrében alulmaradt jelölt szerint a 24 592 érvénytelenített szavazólap között előfordulhatnak az értékelésből tévesen kizárt példányok. Ezek figyelembevétele mellett viszont megfordulhat a Karácsony-Vitézy párbaj eredménye, az ugyanis mindössze 324 szavazatnyi különbség mellett dőlt el Karácsony Gergely javára.

Számokban: az érvényes szavazatok aránya átlagosan 96,84 százalék volt az 1354 darab fővárosi szavazókörben a vasárnapi összesítés szerint. Az átlagtól vett átlagos eltérésként értelmezhető szórás nem egészen két százalékpont, vagyis a szavazóköri eredmények zöme meglehetősen közel esik az átlaghoz. Mindez az alábbi, hisztogramnak nevezett ábrán is jól látszik.

  • Az oszlopok magassága kifejezi, hogy hány szavazókörben esett a vízszintes tengelyről leolvasható szint közelébe az érvényes szavazatok aránya – a legmagasabb oszlopok a fentebb említett átlag környékén vannak, amitől távolodva meredeken csökkennek az oszlopmagasságok, vagyis az adott aránnyal jellemezhető szavazókör-számok.

Rendszerszintű, általános anomáliák tehát aligha fordulhattak elő a vasárnapi szavazatszámlálás során.

  • A szavazókörök nagyjából tíz százalékában – 140 szavazókörben – esett 95 százalék alá az érvényes szavazatok aránya, ebben a körben átlagosan 33 szavazat volt érvénytelen, míg az összes szavazókört nézve 18 darab ez az átlag. Több szavazókörben is tévedniük kellett volna tehát a szavazatszámlálóknak ahhoz, hogy fordulhasson ma az eredmény.

Mi várható? A Nemzeti Választási Iroda ma számolja újra a szavazatokat, aminek eredményei a nap végén válnak nyilvánossá. Fél 11 körül több tucat érvényes szavazat megtalálását jelentette a Telex, majd egy órával később kiderült, hogy pontos számok délutánig nem várhatók. Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését tartja a helyzet megoldásának.

Háttér: a normális eloszlást a fentebbihez hasonló ábrákon az oszlopok haranggörbe-szerű alakzata jelzi. Ez akkor fordul elő, ha az adatok (itt az érvényes szavazatok aránya) szélső értékei mindkét oldalon a megfigyelések (ezek a szavazókörök) egyre kisebb részére jellemzőek, míg a megfigyelések döntő része az átlag vagy más kifejezéssel élve a várható érték köré sűrűsödik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZugló és Erzsébetváros fordíthatta meg Karácsony javára az eredménytAz első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet főpolgármester szavazás választás választási csalás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.