Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 23. 16:35 Közélet

Jó nagy pénzosztás volt a központi közigazgatásban a választások előtt

Már nem is nyílik kerekre a szemünk, amikor kiderül, hogy még mindig 8-10 százalékos ütemben növekszik az átlagbér Magyarországon, hiszen az elmúlt két évben hozzászokhattunk ehhez a munkaerőhiány és a kötelező béremelések miatt. A vállalkozások idén márciusban is tovább emelték a fizetéseket, ám a bérnövekedés lendülete egy kicsit fékezett a “megszokott” szintekhez képest.

A másik érdekesség, ami a márciusi béradatokból kiderül, hogy a központi közigazgatásban jó nagy egyszeri pénzosztást rendeztek a választások előtt.

Hogy a vállalkozások mennyi bért fizetnek, azt elsősorban a piaci viszonyok határozzák meg,  a közszférában azonban törvények szabályozzák a dolgozók fizetését, és akkor emelik a kormányok, ha találnak rá forrást a költségvetésben, és persze, ha akarják. Vagyis a két szektor fizetései alapvetően eltérő ütemben emelkednek.

A márciusi adatok arra utalnak, hogy a vállalkozásoknál az elmúlt egy évben tapasztalt 8-10 százalékos nettó reálbér-emelkedési ütem idén mérséklődni kezd. A márciusi adatok különösen fontosak, ugyanis jellemzően ezek már tartalmazzák az újévi bérmegállapodásokat. Idén márciusban a jutalom nélküli bruttó bérek évi 9,4 százalékkal nőttek, miközben tavaly ilyenkor 12,3 százalékkal.

A fizetések persze így is látványosan emelkednek, és a jutalmak nélküli bruttó átlagbér már meghaladja a 310 ezer forintot a legalább 5 fős cégek körében. Ez 207 ezer forintos rendszeres havi nettónak felel meg, amihez még jönnek a jutalmak, bónuszok.

 

Reálértéken ennél lassabban, csak évi 6,4 százalékkal nőttek a nettó fizetések a versenyszektorban, ami tavaly február óta a legalacsonyabb ütem. Nem így a költségvetési szektorban, ahol összességében közel 16 százalékkal nőtt a nettó fizetések reálértéke tavaly márciushoz képest.

 

A költségvetési szektor fizetései persze csak átmenetileg lőttek ki márciusban a jutalmaknak köszönhetően, az alapbérek alig változtak.

Egészen pontosan a központi általános közigazgatásban szórták ki a legtöbb pénzt a választások előtti hónapban, ahol 81 ezer dolgozó fejenként átlagosan több mint 80 ezer forint egyszeri bérkiegészítést kapott.

 

A központi közigazgatásban egyébként nem szokatlanok a nagy pénzosztások, valószínűleg így ösztönzik a dolgozókat az alacsonyabb alapbér mellett.

Nem csak az általános közigazgatásban osztottak nagy jutalmakat, hanem a rendvédelmi és tűzvédelmi dolgozók, illetve az igazságszolgáltatásban dolgozók is nagyobb jutalomban részesültek márciusban. Ezek közül néhányat szemléltettünk is: az alábbi ábrán látszik, hogy miközben a teljes bruttó bérük megugrott, a rendszeres fizetések alig változtak.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet átlagbér bérek keresetek közszféra KSH versenyszektor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.