Három szavazat híján nem kapta meg az abszolút többséget az Európai Parlamentnek az a határozati javaslata, amely megtiltotta volna, hogy a gyorsfagyasztott gírosz- vagy kebabhúshoz foszfáttartalmú adalékanyagokat adjanak. Ez azt jelenti, hogy a megengedett határértékeken belül használni lehet ezeket a mesterséges anyagokat, amelyekre egyébként az ízfokozó hatás mellett azért van szükség, hogy sütés közben ne essen darabokra a hús.
A foszfátsók élelmiszeripari használatáról korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Az ügyben azért alakult ki vita két brüsszeli szervezet, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között, mert előbbi képviselői egy német és egy amerikai tanulmányra hivatkozva úgy vélték, hogy ezek az E betűs szerek összefüggésbe hozhatók bizonyos megbetegedésekkel.
Az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal viszont azt a szakvéleményt adta, hogy nem mutatható ki egyértelmű összefüggés a foszfátsók használata illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések között. Egyelőre az ő álláspontjuk érvényesült a vitában, a hatóságnak azonban ettől függetlenül jövő év végéig újra kell majd vizsgálnia a kérdést.
Élet
Fontos