Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 3. 11:30 Adat

Ebben az évezredben még nem volt ilyen kevés baleset márciusban

Ahogy arra számítani lehetett, jelentősen visszaesett a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma márciusban, amikor a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebbet közlekedtek az emberek. A statisztikai hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint az idei harmadik hónapban 855 ilyen baleset volt, aminél kevesebbet márciusban az ezredforduló óta nem regisztráltak, de az összes hónapot nézve is csak kétszer alakult ennél is kedvezőbben a statisztika az elmúlt 20 évben.

 

Tavaly az első tavaszi hónapban például bő 40 százalékkal több baleset volt, igaz, ez a korábbi évekhez képest legalább akkora kiugrásnak számított, mint amekkora visszaesésnek az idei március. Ezer alá ezt megelőzően mindössze egyszer, 2013-ban ment márciusban a személysérüléses balesetek száma, és akkor is csak eggyel maradt el ettől.

A 855 eset még azokban a téli hónapokban is kevés lenne, amikor hagyományosan kevesebb a probléma az utakon. A legkevesebb baleset rendre februárban történik, nem függetlenül attól sem, hogy az a legrövidebb hónapja az évnek. A mostaninál azonban februárban is csak kétszer mértek jobb adatot, 2012-ben és 2013-ban.

 

A balesetet szenvedett emberek száma is jóval alacsonyabb volt a megszokottnál: 1079 sérültek és 29-en haltak meg. Utóbbi szám ugyanakkor annyira már nem kedvező: az idén januárban ennél is kevesebb volt a halálos áldozat az utakon.

Tulajdonképpen minden járműtípussal kevesebb balesetet okoztak, mint ami márciusban megszokott, sőt még a gyalogosoknál is masszív csökkenést mértek. Tavalyhoz képest a legnagyobb mértékben a kerékpárok és a robogók*egész pontosan a segédmotoros kerékpárok által okozott balesetek száma esett vissza, utóbbi feleződött. Sokkal ritkábbak voltak a karambolok, és jóval kevesebb gyalogost ütöttek el, de a farolás, felborulás, a pálya elhagyása kategóriába sorolt balesetből és álló tárgynak ütközésből többet regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Nem lenne meglepő, ha áprilisi statisztika még a márciusinál is kedvezőbb adatokat mutatna, hiszen a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet csak március 11-én rendelte el a kormányzat, a kijárási korlátozásról pedig a hónap végén döntöttek, utóbbi ráadásul egész áprilisban érvényben volt, vidéken is csak május elején oldották fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeszedtük, hogy melyik autóval a legveszélyesebb balesetbe keveredniNem feltétlenül igaz, hogy minél drágább az autó, annál biztonságosabb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat balesetek koronavírus személyi sérüléses balesetek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.