Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. február 4. 09:10 Pénz, Támogatói tartalom

Rengeteg új fizetési mód segíthet a vásárlásoknál, érdemes megismerni őket

Az elmúlt időszakban több új fizetési lehetőség is megjelenet az életünkben. A készpénz és a bankkártya mellett pár év alatt elterjedt az érintésmentes bankkártyás fizetés, a mobiltelefonról intézhető érintésmentes fizetés és a QR-kód leolvasásával indított fizetés is. A magyarok még kevésbé ismerik az innovatív fizetéseket, de egyre többen vannak, akik magabiztosan váltogatják a fizetési módokat, hiszen különböző szituációkban eltér, hogy melyik fizetési mód a kényelmes és a biztonságos.

Sok fogyasztónak nincs kedvenc fizetési módja, amihez ragaszkodna, hanem minden egyes fizetési szituációban az abban a pillanatban leginkább kézenfekvő megoldást választja. Egy csekk esetén ez lehet QR-kódos fizetés, egy bolti fizetésnél lehet mobiltárca, de mondjuk külföldre szívesebben visz kártyát, hiszen nem tudhatja, hogy az adott országban hány érintésmentes fizetésre alkalmas terminál van. A Mastercard új felmérésből az derül ki, hogy a lakosság az érintéses bankkártyás fizetést és készpénzes fizetést kiemelkedően biztonságosnak és kényelmes tartja.

Az érintésmentes kártyás és a készpénzes fizetés kevés meglepetést okoz a vásárlónak fizetés közben. A magyar vásárlók ez utóbbit tekintik kifejezetten fontosnak. Sok esetben keresik a legmegbízhatóbb és nem feltétlenül a legbiztonságosabb fizetési módokat.

A QR-kódos vagy a mobilitárcás fizetési formáknál ujjlenyomattal vagy kóddal biztosítják, hogy csak a tulajdonos tudjon fizetni az eszközzel. Ha pedig online fizetünk a kártyánkkal, erős ügyfélhitelesítés folyamán a mobilbanki applikációban esetleg sms-ben kapott kóddal tudjuk jóváhagyni a fizetést, ami többlépcsős biztonságot nyújt.

A Mastercard kutatása arra mutat rá, hogy a fogyasztók körében pont a QR-kódos és a mobiltárcás fizetési formákat tekintik kevésbé biztonságosnak. Valamint az érintésmentes bankkártyás fizetést a második legbiztonságosabb fizetési formának tartják a magyarok a legbiztonságosabbnak tartott készpénz után. Az alábbi ábra azt mutatja, hogyan értékelték a Mastercard kutatásában résztvevők a különböző fizetési formákat a biztonság és a kényelem szempontjából.

Az ábráról leolvasható, hogy erős kapcsolat van a két mutató között; a kényelmes fizetési módokat biztonságosnak érzik a fogyasztók. Emögött az összefüggés mögött az állhat, hogy sokan nem ismerik még eléggé a különböző fizetési módokat, valamint hogy a fogyasztók számára a biztonság inkább a megbízhatóságot jelenti. Azt, hogy nem érheti őket meglepetés, amikor fizetnek egy adott módon. A fizikai kártya és a készpénz is annak köszönheti népszerűségét, hogy nagyon egyszerűen használható és megbízható fizetési formák.

Ha megvizsgáljuk, hogy miért nem használnak mobiltárcás fizetést a magyarok, kiderül hogy a legtöbben azokat a faktorokat tekintik a fő akadálynak, amelyek a megbízhatósággal állnak kapcsolatban. A válaszadók 40 százaléka nem is a számla biztonságáért aggódik, hanem a telefonját félti: tartanak tőle, hogy elvesztik vagy összetörik a telefont. A válaszadók ötöde tart attól, hogy sorban állás közben nem tudja megoldani a telefonnal a fizetést, ami kellemetlen szociális helyzetet jelent. A válaszadók tizede pedig túl bonyolultnak tartja a mobiltárcás fizetést.

A tudáshiánynak is szerepe van a mobiltárcás fizetés és a QR-kódos fizetés elhanyagolásában. A válaszadók majdnem 45 százaléka szerint nincs előnye a mobiltárcás fizetésnek a bankkártyással szemben. A QR-kódos fizetést főleg azért hanyagolják a fogyasztók, mert nem ismerik még eléggé a technológiát. Ritkán találkoznak vele és mivel nem tudják, hogy hogyan működik inkább más fizetési módot választanak.

A Mastercard már meglévő és saját kutatásaira támaszkodva egy új indexet készített: a Digitális Fizetési Indexet. Az index három alindexre bontható; infrastruktúra, tudás és használat. Magyarországon jelenleg jól kiépített infrastruktúra áll a fogyasztók rendelkezésére, több innovatív fizetési alternatívát is biztosítva. Azonban a fogyasztók tudásszintje valamint a bevésődött használati formák miatt nem használják ki a kiépített infrastruktúrát.

A kutatások arra is kitérnek, hogy erős a kapcsolat a fogyasztók tudásszintje és a használat gyakorisága között. Minél jobban ismernek a fogyasztók egy adott fizetési módot, annál gyakrabban használják azt. Egy objektív teszten mérve a POS-terminálokon keresztüli bankkártyás fizetéssel kapcsolatos kérdésekre a felmérésben szereplők 75 százaléka tudott helyesen válaszolni, a mobiltárcás fizetési móddal kapcsolatos kérdésre pedig 57 százalék. Ez az eredmény egy ilyen új fizetési módnál nem számít rossznak, hiszen azt jelenti, hogy a lakosság többségénél megvannak a szükséges ismeretek a mobiltárcás fizetés használatához.

Tehát azokat a fizetési módokat értékelik biztonságosnak és kényelmesnek a fogyasztók, amelyeket sokat használnak. A logika fordítva is működhet, de a kutatások azt támasztják alá, hogy első lépésként a vásárlóknak meg kell ismerni a fizetési módokat, hogy utána biztonságosnak értékeljék azokat a jó tapasztalatokra építve. Az ilyen megismerési folyamatot segíthetik, ha megbízhatónak tartott nagyvállalatok elkezdik ösztönözni az alternatív fizetési formákat. Ezért is szerepelnek már a legtöbb közmű-szolgáltató számlázási lehetőségei között a QR-kódos és az online mentett kártyás fizetési megoldások. Ilyen ösztönzőkkel elősegítve a magyar fogyasztók lassan elkezdhetik használni a fejlett infrastruktúra előnyeit.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom A pénzen túl bankkártya dfi érintéses fizetés Mastercard QR-kód Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.