Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 7. 12:19 Élet

Otthon is lehet tesztelni a rákra való hajlamot

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) először engedélyezte egy olyan teszt forgalomba hozatalát, amellyel kimutatható bizonyos rákos megbetegedésekre való genetikai hajlam. A tesztet a 23andMe nevű cég gyártja, és otthon, orvosi segítség nélkül bárki használhatja, egy egyszerű nyálminta vételével. A 99 dollárba kerülő termék három DNS mutáció meglétét vagy hiányát fedi fel, és ez alapján határozza meg a hajlamot a mellrákra, a petefészekrákra és a prosztatarákra.

Csakhogy nagyon erős korlátok vannak a fejlesztésben. Egyrészt a teszt csak három mutáció meglétét mutatja ki, a rákos megbetegedésekre való hajlam jelzőiből azonban körülbelül már ezret ismerünk. Az FDA ezért felhívja a figyelmet, hogy a negatív teszteredmény messze nem jelenti azt, hogy a vásárló biztosra mehet, hogy nem hajlamos ezekre a betegségekre. Másrészt pozitív teszt esetén is azt javasolják, hogy a vizsgálatot orvosi felügyelet mellett mindenképpen ismételjék meg, és ne kezdjenek semmibe, amíg szakemberrel nem konzultáltak.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a termék úgy került forgalomba, hogy az amerikai társadalom széles rétegeinek semmilyen információja nincs általában arról, hogy a népesség melyik részét és hogyan lenne érdemes genetikai teszteknek alávetni. Ezt a társadalmi vitát egyelőre nem folytatták le.

A teszt iránt azonban várhatóan mégis nagy lesz az érdeklődés, hiszen a tüdőrák után a mellrák a vezető rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Az NBC például arra emlékeztet, hogy az előrejelzések szerint idén 260 ezer mellrákos beteget fognak diagnosztizálni, és sajnos arra kell számítani, hogy 41 ezren meg is halnak a betegségben.

A teszttel kimutatható génmutációk közül az egyik megléte esetén a nők 55-65 százaléka megbetegszik 70 éves koráig, míg a másik mutáció esetében 45 százalék ez az arány. Ez a két génmutáció (BRCA1, BRCA2) összességében a örökletes hajlam miatti mellrákos megbetegedések 20-25 százalékáért lehet felelős, az összes mellrák között pedig 5-10 százalékban mutatható ki a szerepe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyógyszer mellrák rák teszt Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.