Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. február 9. 11:29 Adat

Nagyon sok fiatal magyar dohányzik, és kicsi az esélye, hogy leszokjanak

Bár hosszabb távon érezhetően csökken a dohányosok száma, uniós összevetésben még így is sokan cigarettáznak Magyarországon. A fiatalok körében ráadásul kiugróan magas a dohányosok aránya, és az eddigi tapasztalatok alapján közülük túl sokan nem is fogják letenni a cigit. Jó hír ugyanakkor, hogy a passzív dohányzást szinte sehol nem sikerült annyira visszaszorítani, mint Magyarországon.

Kevesebben sodorják a cigit

Az Európai Bizottság tavaly augusztus és szeptember között mérte fel az uniós állampolgárok dohányzási szokásait több mint 28 ezer ember megkérdezésével. A napokban közzétett eredmények szerint az EU-ban*akkor még az Egyesült Királysággal kiegészítve a lakosság kevesebb, mint negyede dohányzott. Az egyes országok között azonban elég jelentős eltérések voltak. A svédeknél például mindössze 7 százalék volt a dohányosok aránya, miközben Görögországban több mint negyven.

Magyarországon a megkérdezettek 28 százaléka vallotta magát aktív dohányosnak. Ez régiós összevetésben egyáltalán nem kiugró, a teljes EU-ban azonban már egyértelműen a rosszabb értékek közé tartozik. Az unióban ugyanis dohányzás szempontjából is elég egyértelműen kirajzolódik a kelet-nyugat törésvonal: a kelet-európai tagállamokban sokkal többen cigarettáznak, szivaroznak, vagy pipáznak.

Magyarországon főleg a hagyományos termékek fogynak. A legutóbbi hasonló felmérés idején, 2017-ben itthon egyértelműen a sodort cigaretta volt a sztár, azt messze Magyarországon használták a legnagyobb arányban. Az elmúlt három évben azonban rengetegen tértek át (vagy inkább vissza) a dobozos cigire, így bár még mindig sokan sodorják maguknak a dohányt, már nem kiugró a hazai adat uniós összevetésben.

Cigit helyettesítő alternatív megoldásokat ugyanakkor itthon kevesen használnak. A vízipipát fele annyian próbálták, mint az EU-ban átlagosan, és alig ötödannyian, mint a rekorder észteknél. Emellett nem túl felkapottak itthon a modernebb megoldások sem: elektromos cigarettát és hevített dohánytermékeket is kevesebben használnak, mint az uniós országok többségében*Bár a hevített dohánytermékek esetében nem jelentős az eltérés..

A trendek egyébként itthon inkább pozitívak.

Bár az előző néhány évben nem volt jelentős változás a dohányosok arányában, tíz éves időtávon már látványos csökkenést mutatnak a számok. A 2006 és 2009-es felméréshez képest 8-10 százalékponttal csökkent a dohányosok aránya, ami régiós összevetésben kifejezetten jó, és a teljes uniót nézve sem rossz, még ha szép számmal akadtak ennél is jobb eredményt felmutató országok.

Kevesen szoknak le

A csökkenő arány ellenére aggodalomra adhat ugyanakkor okot, hogy itthon kifejezetten sok fiatal dohányzik. Bár ha az összes dohányost nézzük, akkor a magyarok a 18,2 éves átlagéletkorral nem tartoznak a korai kezdők közé, amennyiben azonban csak a fiatalokat vizsgáljuk, akkor már nem ilyen kedvező a kép. Miközben a teljes EU-ban a 15-24 év közöttieknek csak az ötöde vallotta magát aktív dohányosnak, nálunk több mint a harmaduk. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal kevésbé sikeres a fiatalok körében a dohányzás visszaszorítása, mint más uniós országokban.

Mindez azért különösen nagy probléma, mert itthon

az esélye is sokkal kisebb, hogy valaki letegye a cigit, ha már egyszer rászokott.

A teljes uniós felmérésben a megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy korábban ugyan dohányzott, de már abbahagyta, nálunk viszont ez az arány csak 11 százalék volt. Ráadásul Magyarországon kevesebben is próbálkoznak a leszokással, mint az EU-s országok többségében.

Ha a fiatalkori cigizést nem is sikerül olyan ütemben visszaszorítani itthon, mint más tagállamokban, a passzív dohányzás elleni küzdelem kifejezetten jól működik. Magyarországon a megkérdezettek nagyon nagy többsége mondta azt, hogy éttermekben, kocsmákban, és kültéri helyszíneken illetve rendezvényeken sem találkozott dohányosokkal – nyilvánvaló összefüggésben a tiltó szabályokkal. Hasonló hatékonysággal csak Svédországban sikerült az ilyen helyekről kiszorítani a dohányzást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat dohányzás EU felmérés fiatalok passzív dohányzás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.