Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. január 11. 17:55 Élet

A járvány a hit felé fordította az embereket, különösen a keresztény és a muszlim világban

A Google keresések vizsgálatával meglepően sokat meg lehet tudni az emberek aktuális lelkiállapotáról, erre ad friss példát Jeanet Bentzen, a Koppenhágai Egyetem kutatója, aki azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta hogyan változott meg az emberek viszonya a hithez. Azt vizsgálta, hogy az összes internetes keresésen belül hogyan változott az aránya az imákkal kapcsolatos kereséseknek (vallásoktól függetlenül).

Azt már korábbi kutatásokból is tudjuk, hogy a természeti katasztrófák például fokozzák az emberek vallásos érdeklődését, és a kutatások alapján ez akár generációkon keresztül is fennmaradhat. Ezen kívül a keresési eredmények azt is megmutatták már, hogy az emberek többször keresnek rá imákra vasárnaponként, illetve minden évben nagyobb kiugrások vannak a valláshoz (is) kapcsolható ünnepeknél, például karácsonykor vagy ramadánkor.

Viszont a 2020 március utáni adatokon az látszik, hogy

olyan mértékben megemelkedett az imakeresések aránya, mint még sose, mióta léteznek a Google adatok.

Márciusban 50 százalékkal többen kerestek rá valamilyen imára mint februárban, és a trend a legtöbb országban még növekedett azután is, hogy egyre több lett a fertőzöttek száma az országban.

  • A növekedés egyedül a világ legkevésbé vallásos országaiban nem figyelhető meg.
  • Ugyanakkor a vagyoni, egyenlőségi helyzettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenhol látszik.
  • Nagyobb a hatás a keresztény és a muszlim országokban, és ezek között is ott nagyobb, ahol már a kiinduló állapot szerint is vallásosabbak az emberek.

Ez a növekedés nem magyarázható meg azzal, hogy a hívek a bezárt templomok helyett más lehetőségeket keresnek a vallásuk gyakorlására, mert a korábbi adatok alapján becsült aktív templomba járók számánál jóval nagyobb a növekedés, másrészt ez folyamatos még a bezárások után is. Ráadásul a vizsgált, imával kapcsolatba hozható keresési kifejezések közül a „koronavírus ima” kifejezetten a legnépszerűbb, így a növekedésnek a járvánnyal való szoros összefüggése egyértelmű.

Egy amerikai kérdőíves kutatás szerint

az emberek fele imádkozott már azért, hogy vége legyen a koronavírus-járványnak.

Amikor ezt a szerző a Google adatok alapján extrapolálta globális szintre, arra jutott, hogy ez az arány ott is megvan, azaz nagyjából a világon élő emberek fele már imádkozott ezért.

Az adatok ráadásul valószínűleg még alá is becsülik a valós növekedést, mert a hitükhöz általában erősebben kötődő társadalmi rétegek (például a fejlett világban az idősebbek vagy a szegényebbek) kevésbé aktívak az interneten. Valószínű továbbá  az is, hogy sokan nem keresnek új imákat az interneten, ám ettől függetlenül többet imádkoznak – ezeket az eseteket szintén nem tartalmazzák az adatok.

Az imádkozás ilyen nagy mértékű növekedése egyértelműen arra utal, hogy a világ nagy része szorong a járvány miatt, azonban azt is jelzi, hogy a hitben sokan megtalálják a megnyugvást, sokaknak valószínűleg ez segít ahhoz, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Az viszont nyitott kérdés, hogy ennek a jelenségnek mennyire lesz hosszú távú a hatása, azaz mennyire múlik el, ha a válság enyhül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Google Trends koronavírus vallás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.