Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2020. december 22. 09:51 Pénz, Támogatói tartalom

Kedvezményes hitelekkel vészelik át a bajba jutott kisvállalkozások a járványt

Nem torpant meg a járvány gazdasági hatásainak méretük miatt a leginkább kitett mikro-, kis és középvállalkozások hitelezése, sőt hitelállományuk még bővülni is tudott az idei első három negyedévben. A cégek az OTP Bank adatai szerint főleg átmeneti fizetési nehézségeiket, például a munkabér-kiadásokat fedezik, leginkább a gazdaságélénkítő programokra épülő kölcsönökből – mondta el Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói Főosztályának vezetője.

Kezdjük egy rövid hitelezési helyzetképpel. Hogyan csapódott le a járvány hatása a vállalati hitelezésben tavasszal, és hol állunk most?

A vállalati hitelállomány az elmúlt években tartósan, két számjeggyel növekedett, de a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt tavasszal egy rövid időre a magyar cégvezetők is óvatosabbá váltak. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai alapján 2020. harmadik negyedévének végére a vállalati hitelek bruttó állománya Magyarországon megközelítette a 9700 milliárd forintot, ami több mint 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Egyáltalán nem tűnik aggasztónak ez a szám. Hogy állnak ezen belül a nagyvállalatoknál jóval sérülékenyebb kisvállalkozások?

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelállománya körülbelül 7 százalékkal nőtt szeptember végéig, tehát még mindig ez a szegmens adja a vállalati hitelállomány nagyobb hányadát. A vállalati hiteleket tekintve az OTP Banknak valamivel 25 százalékot meghaladó a piaci részesedése a mikro- és kisvállalkozói szegmensben. Ügyfélkörünkben megtalálhatók minden ágazat képviselői, és kiugró különbségek sem láthatók tevékenységi körök szerint a társaságok hitelkeresleti igényeiben.

Mi segített a vállalatoknak átlendülni a járvány első hullámában a hitelezési holtponton?

Ahogy említettem, a korábbi évek kétszámjegyű növekedéséhez képest május végén stagnálni látszott a vállalati hitelállomány, mivel a járvány miatti bizonytalanságok hatására még a válságnak kevésbé kitett társaságok is óvatosabbá váltak. Ez a vállalati ügyfeleink körében a korlátozások első 2-3 hetében látszott igazán.

A különböző gazdaságélénkítő programok bemutatása után azonban – mint a Növekedési Hitelprogram legfrissebb szakaszaként meghirdetett NHP Hajrá, majd a megújult Széchenyi Kártya Program –, ismét élénkült a kereslet, hiszen az újonnan elérhető konstrukciókat az OTP Bank elsők között tette elérhetővé. Ezek a programok az állami támogatások révén, még a járványt megelőző időszakban kínált, – részben a kedvező makrogazdasági környezet okán – igen alacsony kamatokkal felvehető hiteleknél is kedvezőbb finanszírozást tettek lehetővé.

Főleg milyen kiadásaikat fedezték ezekből a programokból a vállalkozások, és melyik konstrukciókat keresik leginkább az OTP tapasztalatai szerint?

Egyre nő az érdeklődés a kamattámogatással kínált kölcsönök iránt, hiszen az átmeneti nehézségek, munkabérek vagy más kiadások fedezésére kínált megoldások mellett nagyon kedvező ajánlataink vannak a fejlesztések finanszírozására is. Sőt, maradt igény a saját forrásból kínált konstrukcióinkra is, hiszen a támogatások nélkül kínált kölcsönök esetében is megmaradtak az alacsony kamatok.

Jelenleg a gazdaságélénkítő programokra épülő, államilag támogatott konstrukciók húzzák a vállalati hitelpiacot. A jegybanki NHP Hajrá indítása óta az OTP Bank a szerződött források több mint ötödét folyósította. Az előkészítés alatt álló és folyósított hitelek összege elérte a 200 milliárd forintot, melyet a banktól felerészben beruházásra, felerészben forgóeszköz-finanszírozásra vettek igénybe a vállalkozások. A forgóeszköz-hitelek részben a folyamatosan felmerült költségeket, illetve a munkaerő-költséget finanszírozták.

Melyik most a legnépszerűbb hiteleszköz a kisvállalkozásoknál?

A kis- és közepes vállalkozások körében az NHP Hajránál is népszerűbbek a megújult Széchenyi Kártya Program konstrukciói. Elsősorban likviditásuk megteremtéséhez keresnek forrást az ügyfelek, de igen népszerűek a folyószámla-hitelek is.

A kereslet döntően két hiteltípusban összpontosul: a Széchenyi Likviditási és a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel termékek a legkeresettebbek. A folyósított és szerződött hitelek 13%-a NHP Hajrá konstrukció keretében folyósított hitel, míg 87%-a a Széchenyi Kártya Program termékeinek valamelyikéből származik. Jelenleg ezek a legnépszerűbb kölcsönök a mikro- és kisvállalkozások körében, feltehetőleg azért, mert a legtöbb cégvezető átmeneti fizetési nehézségeire keres megoldást.

Mekkora az átlagos felvett hitelösszeg a kisvállalkozások körében?

A gazdaságélénkítő programokra épülő konstrukciókat tekintve átlagosan körülbelül 30 millió forintnyi hitelt vesznek fel a társaságok, de ha a támogatott konstrukciók közül csak a jegybanki NHP Hajrát vizsgáljuk, átlagosan körülbelül 25 millió forintos hitelösszeg látható, és leginkább a forgóeszköz-hiteleket igénylik.

A márciusban indult lakossági és vállalati hiteltörlesztési moratórium december 31-én lejáró határidejét a miniszterelnök december 19-i bejelentése szerint feltétel nélkül mindenkinek meghosszabbítják 2021. június 30-ig. Ügyfeleik hány százaléka érintett a moratóriumban? Sokuknak okozhat gondot majd a havi törlesztők újraindulása?

Az OTP Bank vállalati ügyfeleinek kicsit több mint 40 százaléka élt a fizetési moratórium adta lehetőséggel. Ezek elsősorban azok a vállalkozások, amelyek feltételezték, hogy szokásos működésüket és üzleti eredményeiket nagyobb mértékben befolyásolhatja a járványhelyzet és az ebből adódó kihívások. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi stabilitási jelentésének becslése szerint a moratóriumban lévő sérülékeny hitelek elérhetik a vállalati hitelállomány 15-20 százalékát.

Mi azonban ügyfeleink körében úgy tapasztaljuk, hogy a legtöbben megőrizték fizetőképességüket, és a vírus második hulláma után sem várható tömeges bedőlés, ám óvatosságból azzal számolunk, hogy a hitellel rendelkező ügyfeleink körülbelül tíz százaléka kerülhet nehéz helyzetbe.

Mire számítanak az OTP-nél vállalati hitelezésben 2021-ben?

Bízunk abban, hogy jövőre már csökkennek a járvány gazdasági hatásai miatti bizonytalanságok, de ameddig szükséges, elérhetőek maradnak a gazdaságélénkítő programokra épülő konstrukciók, támogatva az átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásokat. Ezt szolgálja az is, hogy nemrég a jegybank 1000 milliárd forinttal növelte az NHP Hajrá keretösszegét.

Emellett abban is bízunk, hogy a gazdasági helyzet javulásával a beruházási hitelek iránt is tovább nőhet az igény a mikro-, kis- és közepes vállalkozások körében, hogy ezek a társaságok ismét tartós növekedési pályára léphessenek.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom hitelezés kisvállalkozások kkv koronavírus OTP Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.