Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. augusztus 22. 18:18 Élet

A protestáns etika helyett a nacionalizmus inspirálhatta Max Weber híres elméletét

A társadalomtudomány, ezen belül is a gazdaságszociológia egyik alapművének számító “A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme” című, 1905-ben kiadott könyvében Max Weber arról írt, hogy a protestáns munkaetika jelentősen hozzájárult a modern piacgazdaság kialakulásához. Az elmélet szerint Észak-Európában a protestantizmus motiválta a kemény munkát, valamint az eszkatikus életmódot, ami a munkával megszerzett jövedelem elköltése helyett a megtakarítást ösztönözte. Mindez pedig megalapozta azt a gazdasági fejlődést, ami az észak-európai országokat gazdaggá tette.

De valóban ennyire sokat számít a vallás a gazdaságban? A könyv írása óta eltelt időben a gazdaságtörténészek jóval több statisztikát gyűjtöttek össze, mint ami a 20. század elején Weber rendelkezésére állhatott, és a statisztikai módszerek is sokat fejlődtek.

Ezért is érdekes a német Humboldt Egyetem három kutatójának friss tanulmánya, amiben porosz tartományok 1870 utáni időszakra vonatkozó adatait elemzve arra jutottak, hogy

a protestánsok nem takarítottak meg többet, és nem is voltak gazdagabbak, mint a katolikusok. 

Protestánsok aránya 1905-ben. Forrás: Kersting et al. (2020).

Egy főre eső megtakarítások 1905-ben. Forrás: Kersting et al. (2020).

A kutatók egy másik kapcsolódó elméletet is teszteltek, mégpedig azt, ami az írástudás magasabb előfordulásával magyarázza a protestánsok gazdagodását. A statisztikák alapján azonban ezt sem látták bizonyítottnak.

Az írástudás és a gazdasági helyzet szempontjából is sokkal relevánsabb volt, hogy egy adott régióban milyen etnikumú népesség élt. Felix Kersting, Iris Wohnsiedler és Nikolaus Wolf tanulmányából az derül ki, hogy a keleti megyékben, ahol jelentős volt a lengyel kisebbség, a magasabb volt az írástudatlanság, a megtakarítások szintje viszont alacsonyabb volt.

1871, tehát a modern német állam létrejötte után ugyanis a német többség nyelvhasználatban, az oktatásban, az államigazgatásban elérhető pozíciók tekintetében és a földosztás szabályozásában is egyre erősödő mértékben diszkriminiálta a lengyel kisebbséget. A kutatók szerint ez magyarázhatja az etnikai alapon jelentős mértékű jövedelmi, megtakarításbeli és írástudatlanságot jellemző egyenlőtlenségeket. Ez a kérdés azonban eddig még alulkutatott, ezért a kutatók szerint érdemes lenne ezt az elméletet részletesebben megvizsgálni.

A tanulmányból készült, Voxeu.com-on publikált összefoglalóban a kutatók emlékeztetnek arra, hogy 1895-ben Max Weber egy előadásában faji különbségekkel magyarázta a lengyelek és a németek közti vagyoni különbségeket, és aktívan támogatta Németország keleti régióinak germanizációját. Weber nacionalista elképzeléseinek ismeretében ezért a szerzők szerint a Protestáns Etikára is érdemes a német közvélemény “politikai nevelése” céljából íródott könyvként tekinteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gazdaságszociológia max weber társadalomtudomány vallás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.