Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 3. 11:56 Adat

A magyarok viszonylag lazán veszik a távolságtartást a járvány alatt a Google adatai alapján

Országok között összehasonlítható adatokat tett közzé a Google az emberek telefonos lokációadatai alapján. A január-februári időszakot vették bázisnak, és ezt vetették össze az utóbbi napokkal, hogy a felhasználók hol tartózkodtak hat különböző fajta területen: otthonukban, munkahelyükön, szórakozóhelyekben, élelmiszerboltokban vagy gyógyszertárakban, parkokban és közlekedési csomópontokon.

A vállalat szorgosan gyűjti a világ nagyjából összes okostelefon-felhasználójának (anonimizált) adatait, amivel egyébként elég sok etikai és jogi probléma van. Ugyanakkor a mostani helyzetben hasznos, hogy ezeket az adatokat elemezve követni lehet, hogy az egyes országok polgárai mennyire tartják be a járvány lassításához a leginkább szükséges előírást, tehát hogy tartsák a fizikai távolságot más emberektől.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország Európában a legkevésbé fegyelmezett országok között van. Csak néhány skandináv országban nőtt kevésbé az otthon töltött idő, illetve csökkent kevésbé a máshol töltött idő, mint nálunk. Igaz, Csehország és Szlovákia polgárai nagyjából hasonlóan viselkedtek. A legkevésbé fegyelmezettek egyébként a svédek, míg a legkomolyabban a járvány által súlyosan érintett dél-európai országokban veszik az ott egyébként is sokkal komolyabb járványügyi intézkedéseket.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes európai országokban mennyivel több időt töltenek az emberek otthon (vízszintes tengely), illetve mennyivel kevesebbet máshol (függőleges tengely). 

 

Dániában és Svédországban több mint harmadával töltenek több időt az emberek parkokban, mint a január-februári időszakban, persze ennek az időjáráshoz is lehet némi köze.

A Google adatainak érdekessége, hogy látszik, az egész világ megállt. Mindegy, merre megyünk a világban, mindenhol otthon maradtak az emberek. A lenti ábrára a világ legnagyobb lakosságú országát raktuk rá az előzőhöz hasonlóan néhány érdekesebb kivétellel. (Kínáról és Oroszországról nem készített jelentést a Google.) 

 

Az itt áttekintett országok közül Izraelben töltenek a legnagyobb mértékben több időt otthon (30 százalékkal), de a gigantikus India is a karantént a legkomolyabban vevők között van. Az is kiderül az ábrából, hogy azok az ázsiai országok, amelyeket a járvány elleni küzdelem sikeres példáinak szoktak tartani (Dél-Korea, Tajvan) már kezdi lazítani a társadalmi távolságtartást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.