Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 14. 18:27 Adat

Majdnem egy ezres egy kávé, mégis a világon a legolcsóbbak között van a magyar Starbucks

Az Economist nevű gazdasági hetilap 1986 óta használja a Big Mac indexet a különböző országok árszínvonalának összehasonlítására. A Big Mac ugyanazokból az alapanyagokból tevődik össze 160 országban, viszont eltérő az ára, így sajátos képet ad az adott ország árairól, sőt, akár az adott deviza alul- vagy felülértékeltségéről.

A Finder nevű fogyasztási tanácsokkal foglalkozó honlap a globális kereskedelmi láncok egyik másik szimbolikus termékére, a Starbucks lattéjára alapozva készített el egy listát (bár ezt korábban például a Wall Street Journal vagy az Economist is megtette). A világ 76 országából gyűjtötték össze, hogy mennyibe került egy “tall” (azaz kis méretű) latte az amerikai kávézóláncnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven éves a Big Mac, a közgazdászok kedvenc szendvicseÓriási sikert ért el az 1968-ban megszületett Big Mac, amelyből csak tavaly több mint 1,3 milliárdot adott el a McDonald's világszerte.

Akárcsak a Big Macnél, dollárban átszámítva a latte árában is több mint háromszoros különbség van a legolcsóbb és a legdrágább kávé között. A legtöbbet Dániában kell fizetni egy starbucksos kávéért, több mint hat dollárnyi koronát. Az északi országok mellett az ázsiai városállamok tartoznak az élbolyba.

 

A lista alapján Magyarországon 2,62 dollárba (azaz nagyjából 780 forintba – igaz, megnéztük, és a mai napon már éppen 890 forintba) kerül egy latte. Magyarország ezzel 76 országból a 68. helyen áll. A vizsgált régiós országok közül a többi visegrádi ország mellett Románia is drágább nálunk. Huszonhat európai ország közül egyedül Bulgáriában olcsóbb az ital.

A lista szerint Magyarországnál jóval szegényebb országokban is drágább a latte a Starbucksban, ilyen például India, Bolívia, Marokkó vagy Kambodzsa. A legolcsóbb pedig Törökországban és Egyiptomban, őket főleg dél-amerikai országok előzik meg közvetlenül.

Hogy a Big Mac vagy a Starbucks-latte árából készített indexek nem feltétlenül rezonálnak a valós életszínvonalra, jól mutatja a két termék árának összevetése.

 

Míg például Romániában drágább a latte, mint Magyarországon, addig a Big Mac nálunk kerül többe 40 százalékkal. Oroszországban kétszer annyiba kerül egy latte, mint egy Big Mac, Brazíliában pont fordított az arány. Brazíliában pedig hiába kapható az egyik legolcsóbban a latte, a Big Mac drágább, mint a kávéban világelső Dániában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízszer annyit dolgozol egy iPhone-ért, mint egy svájciAz európai nagyvárosok közül csak Kijevben kell többet dolgozni érte. férfi hajvágásban viszont nem állunk annyira rosszul.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Big Mac index Starbucks Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.