Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 2. 12:21 Élet

Száz dollárból egymilliót csinált a legsikeresebb raktárvadász, a vevő Elon Musk volt

Itthon is népszerűek azok az amerikai sorozatok, amelyekben gazdátlanná vált garázsok, tárolók tartalmára licitálnak abban a reményben, hogy az odabent lévő tárgyak értékesítése busásan visszahozza a befektetést.

Ezt tette 1989-ben egy New York-i pár is, amikor száz dollárt fizetett ki egy tároló tartalmáért látatlanban. Ez valószínűleg életük legjobb befektetése volt, ugyanis odabent régi takarók alatt egy 1976-os Lotus Esprit sportkocsi lapult. Ez már önmagában is elég lett volna a százdolláros befektetés megsokszorozásához, de kiderült, hogy különleges az autó története: az 1977-es James Bond-film, A kém, aki szeretett engem forgatásánál használták.

Ráadásul még ezen belül is különleges kocsiról van szó: a forgatáshoz ugyanis nyolc Lotus Espritet használtak, de a raktárban lévő volt az, amelyet a víz alatti jelenetekhez vettek igénybe. A film nagyon híres része ugyanis, amikor a kocsi vízbe hajtva egy gombnyomásra tengeralattjáróvá változik, és még egy rakétát is kilő.

Valószínűleg egyébként pont a – mai áron és átszámolva 135 millió forintba kerülő – átalakítás miatt feledkezett meg mindenki a kocsiról a forgatás után. A járművet ugyanis tényleg alkalmassá tették a víz alatti haladásra, kiszerelték a kerekeit, ballaszt tartályokkal látták el, az oldalára kormányfelületeket, hátulra pedig hajócsavarokat szereltek. Igaz, a valóságban a forgatás során egy veterán amerikai kommandós vezette búvármaszkban, ugyanis a kocsi megtelt vízzel, csak az elektromos motort befogadó szekció volt vízhatlan.

A szerencsés licitálónak egyébként fogalma sem volt a kocsi filmtörténeti vonatkozásáról, mert egyetlen James Bond-filmet sem látott. Csak miután a kocsit szállító tréleres felvilágosította, vette ki a filmet videokazettán. Később a Ian Fleming Alapítvány megerősítette, hogy tényleg arról az autóról van szó, amelyet a víz alatti forgatásnál használtak.

A pár kissé helyrepofoztatta az autót, és kiállításokra hordta, majd 2013-ban árverésre bocsátotta. Ezen a hírek szerint 997 ezer dollárért vette meg valaki, aki akkor még nem fedte fel a kilétét, de később kiderült, hogy a Tesla-alapító Elon Muskról van szó.

Akkor egy autós blognak azt mondta, hogy gyerekkorában imádta a szóban forgó James Bond-filmet, és később csalódott volt, amikor megtudta, hogy a kocsi valójában nem képes a moziban látott átalakulásra. A terveiről azt mondta, hogy Tesla elektromos hajtással látja el, és képessé teszi az átváltozásra. Ez valószínűleg nem sikerült, ellenkező esetben biztosan eldicsekedett volna a dologgal az excentrikus milliárdos. De nem feledkezett meg róla, mert szóba hozta, hogy a napokban bemutatott Tesla Cybertruck tervezésénél részben a Lotus Espritből merítettek ihletet. Minden bizonnyal ez az oka annak is, hogy a CNBC most felelevenítette ezt a történetet.

Messze nem ez egyébként a legdrágábban eladott James Bond-autó: augusztusban az 1965-ös Tűzgolyó népszerűsítéséhez használt Aston Martin DB5-ért valaki 6,4 millió dollárt fizetett. Pedig az még csak nem is szerepelt a filmben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aukció elon musk james bond Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.