Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 22. 15:31 Élet, Pénz

Katasztrofális volt 2017, még jó, hogy nincs éghajlatváltozás

Világszerte 306 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak a természeti, illetve az ember mulasztás miatt bekövetkező katasztrófák 2017-ben – derül ki a Swiss RE biztosító becsléséből. Ez hatalmas ugrás a 2016-os 188 milliárdhoz képest, és az elmúlt tíz év 190 milliárdos átlagát is jó 60 százalékkal meghaladja.

A svájci óriás viszontbiztosító évente megjelenő elemzései szerint 2007 óta mindössze egyetlen olyan év volt, amikor a katasztrófák miatt ennél is nagyobb veszteséget keletkezett. A 2011-es 440 milliárd dollárban azonban jelentős szerepet játszott a fukusimai erőműben történt baleset.

 


A katasztrófák nagy részért egyébként nem az emberek okolhatók: az emberi mulasztás közvetlenül csak 6 milliárd dollárnyi kárt eredményezett az idén. Ez még kevesebb is, mint az egy évvel korábbi. Az anyatermészet azonban különösen a második félévben nem kegyelmezett. Ráadásul, mintha csak a klímaváltozás tagadóinak szeretne üzenni, a legtöbbször az Egyesült Államokban csapott le (igaz, mivel ott relatíve magas a GDP, ezért fajlagosan nagyobb károkat okoznak a természeti katasztrófák).

Augusztusban és szeptemberben három hurrikán (Harvey, Irma, és Maria) is tombolt a karibi térségben, Floridában és Texasban, több mint 90 milliárd dollárnyi kárt okozva. Utóbbi szám ráadásul még emelkedhet, a károk felmérése ugyanis azóta is zajlik. Ezzel egyébként 2017 késő nyara – kora ősze volt minden idők második legdurvább hurrikánszezonja Amerikában. A mostani triónál több problémát csak a 2005-ben lecsapó hármas (Katrina, Rita és Wilma) okozott.

Az extrém időjárási körülményekkel azonban nem csak az USA déli részén élőknek kellett megküzdenie az idén. Február és május között országszerte öt komolyabb vihar okozott milliárdos károkat, az elmúlt hónapokban pedig a lakóövezeteket is elérő kaliforniai erdő- és bozóttüzek. Utóbbiakat ráadásul még mindig nem sikerült teljesen megfékezni, így az eddig becsült 7,3 milliárd dolláros kár még tovább emelkedhet.

Azzal egyébként, hogy a természeti katasztrófák egy jelentős része az Egyesült Államokban történt megugrott a biztosított káresemények aránya. A 306 milliárd dollárból 136 milliárdnyi volt ilyen, ami több, mint duplája a tavalyinak, és amióta mérik (azaz 1970 óta) a harmadik legmagasabb érték.

Persze nem csak az USA-ban okozott gondokat a természet. Szeptember közepén Mexikóban földrengés, az év korábbi szakaszában Ausztráliában négy trópusi ciklon pusztított, míg Európában az április extrém hideg és a nyári hőség okozott gondokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz biztosítás hurrikán katasztrófa Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.