Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. október 17. 13:38 Pénz

19 ezer milliárd dolláros pénzügyi időzített bombától tart a Nemzetközi Valutaalap

A hitel csodás dolgokat tesz lehetővé, ha jól alakulnak a dolgok, ha viszont rosszul, időzített bombává válhat. Ezt a lehetőséget veti fel egy világgazdasági recesszió esetén a Nemzetközi Valutaalap legújabb elemzése egy igen méretes, 19 ezer milliárdos vállalati hiteltömegnél.

A szervezet félévente ad ki átfogó elemzést a világban zajló pénzügyi folyamatokról. Most arról írnak, hogy az elmúlt időszak újabb kamatcsökkentései miatt a cégek felbátorodtak és újabb hiteleket vesznek fel. Ez viszont komoly kockázatot jelent, ha beüt a krach. Bár az IMF helyesli, hogy a jegybankok próbálták ellensúlyozni az olyan bizonytalansági tényezőknek a hatását, mint a brexit, vagy a kereskedelmi háború, a kamatcsökkentéseknek komoly kockázatai is vannak.

A jelentés szerint a világ nyolc legnagyobb gazdaságaiban – Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország – a vállalati hitelek összesen nagyjából 40 százaléka válna hirtelen nemteljesítővé már akkor is, ha csak egy fele olyan komoly válság ütne be, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az IMF becslése szerint ezek a hitelek olyan cégeknél vannak, amik nem tudnák törleszteni a hiteleket, ha a gazdasági helyzet romlana.

A jelentés szerzői szerint az amerikai és japán részvénypiac is túlárazottnak tűnik, miközben a kötvénypiacokon a kamatfelár – amit a befektetők az extra kockázatért cserébe várnak – túl alacsonynak tűnik a gazdaság állapotához viszonyítva.

A szervezet szakértői ezért arra figyelmeztetik ezeket az államokat, hogy

ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a kétezres évek elején, amikor a recessziót jósló előrejelzékeseket figyelmen kívül hagyták.

 

Egész konkrétan az állami kiadások növelésére lenne szükség néhány országban, amit a szervezet szerint a költségvetési mozgástér lehetővé is tenne (például Németországban, ahol a Bloomberg értesülései szerint egyébként hosszú kivárás után komolyan elkezdtek azon gondolkodni, hogy ez meglépjék).

Az elemzés szerint az elmúlt hat hónapban a biztosítók és a nyugdíjalapok gyakorlata is hozzájárult az egész piacot jellemző kockázat növekedéséhez, ugyanis az ilyen intézményi befektetők is egyre kockázatosabb eszközökbe fektettek, hogy magasabb hozamot érjenek el.

A nyugdíjalapok például elkezdtek olyan kockázatosabb, gyorsan eladható eszközökbe fektetni, amibe annyira nem szoktak. A befektetői portfóliók egymáshoz hasonulásának trendje viszont növeli annak a veszélyességét, amikor hirtelen mindenki egyszerre akar eladni a piacon. Ráadásul a biztosítók határokon átívelő befektetései a bajok gyors terjedését is gyorsíthatják a világgazdaságban.

A nemzetközi kockázatokra a valutalap a feltörekvő piacok esetében is figyelmeztetett, az alacsony kamatok ugyanis ezekre a piacokra terelték a magasabb hozamokat kereső befektetéseket, ami miatt a külső eladósodás az export 160 százalékára nőtt. Ugyanez az arány 2008-ban csak 100 százalék volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz imf kockázat recesszió világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.