Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 12. 16:10 Vállalat

Mi lesz a Telekom 50 milliárdos székházával Mészáros Lőrinc érkezése után?

Bár a T-Systems felvásárlásának iparági, üzleti és politikai vonatkozásai miatt eddig nem igazán került elő, de kifejezetten érdekes kérdés, hogy mi lesz a tranzakció után a csoport új, 50 milliárdos székházával. A Mészáros Lőrinchez köthető 4iG Nyrt. a hét elején jelentette be, hogy megvenné a Magyar Telekom (MT) IT-üzletágát összefogó céget, amely jelenleg a tavaly átadott hatalmas ingatlan bő harmadát foglalja el.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletérőlEgyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

 

A hivatalos adatok szerint a székházban négyezer munkaállomás van, és az épületben elvileg nagyjából 4500-an dolgoznak. Márpedig a T-Systems jelenleg 1600 embert foglalkoztat, többségüket itt. A helyzet amiatt különösen pikáns, mert a távközlési társaság épp azért vágott bele a fejlesztésbe, mivel korábban a különböző leányvállalatok alkalmazottjai, sőt sok esetben még ugyanannak a cégnek a munkatársai is különböző irodaházakban szétszórva dolgoztak Budapest-szerte.

Ez pedig munkaszervezés szempontjából nagyon nem volt hatékony, hiszen rengeteg idő ment el azzal, hogy az alkalmazottak egyik helyszínről a másikra utaztak egy-egy megbeszélés miatt. Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese egy februári interjúban hosszan értekezett az új székház cégkultúrára gyakorolt jótékony hatásáról, és külön hangsúlyozta, hogy teljesen más szintre került az interakció.

Ha azonban ebből a rendszerből hirtelen kiemelnek 1600 embert, az már egészen más kontextusba helyezi a szituációt, így ugyanis elég nehéz hatékonyságról beszélni. A székházat úgy tervezték meg, hogy számoltak a T-Systemsszel is, amely, ha az egyik pillanatról a másikra kiköltözne, egész biztosan nehéz helyzetbe hozná a Magyar Telekomot.

Részben ezért is vehető biztosra, hogy a T-Systems a tulajdonosváltás után is marad a székházban. Ezt egyébként az ügyre rálátó forrásaink szerint az is indokolja, hogy a két vállalat között a tranzakció lezárása után is erős maradhat a kapcsolat, hiszen számos együttműködésük lesz.

Mindenesetre az biztos, hogy a székház kérdése az adásvétel letárgyalása során és a szerződésben is elég hangsúlyos szerepet kap majd.

Az MT helyzetét némileg megkönnyíti, hogy az ingatlan nincs a csoport tulajdonában, és az anyacég, illetve leányvállalata között már most is van egy bérleti megállapodás. Az épületet az Orbán Viktor túravezetőjeként elhíresült Garancsi István cége, a Market Zrt. húzta fel, de a fejlesztő a Wing-csoport volt. A Magyar Telekom pedig utóbbival állapodott meg arról, hogy 15 évig bérelni fogja tőle a létesítményt, illetve annak nagy részét.

Az MT tavalyi pénzügyi beszámolója szerint ebben a másfél évtizedben 56 milliárd forintot fizet majd ki bérleti díjként. Ennek egy részét azonban egy külön szerződés értelmében már most is továbbszámlázza a T-Systemsnek. A Magyar Telekom tavaly év végén 20 milliárd forint feletti lízingkövetelést tartott nyilván, ennek jelentős hányadát (vélhetően nagyjából 19-20 milliárd forintot) pedig épp a T-Systemsszel szemben. Az összeg elég jól mutatja, hogy milyen kardinális kérdésről van szó, hiszen a közel 20 milliárd forint majdnem a fele annak az összegnek, amennyire a teljes tranzakció értékét becsülik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat 4iG Magyar Telekom Mészáros Lőrinc székház T-Systems Wing Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.