Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. május 1. 11:38 Élet, Világ

Gyerekmunka és kizsigerelés árnyékolja be a mogyorókrémek előállítását

Törökország fekete-tengeri partvidéke a világ legjelentősebb mogyorótermesztő területe, köszönhetően a napfényes órák, a csapadék mennyisége és az agyagos talaj ideális elegyének. Az itteni mintegy 600 ezer farmról származik a világ mogyorótermésének közel 70 százaléka.

A legtöbb mogyoró a Nutellában köt ki. Ugyan a Nutella mindössze 13 százalékban tartalmaz mogyorót (többségében cukorból és pálmaolajból áll), a török mogyoró harmadát a krémet gyártó Ferrero vásárolja fel.

 

Ahogy korábban bemutattuk, Magyarországon a Nutella kivételesen népszerű termék, rengeteg magyar fogyasztja napi szinten a krémet, amelynek alapanyaga részben Törökországból származik. Arról viszont kevesen tudhatnak, hogy kizsigerelt, szabálytalanul alkalmazott vendég- és gyerekmunkások részvételével termesztik a mogyorót Törökországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Almdudlert és a Nutellát még Bud Spencernél is jobban szeretjükDavid Guetta és Vin Diesel a két legnépszerűbb külföldi nálunk a Facebook-oldalaik alapján, arányaiban viszont az Almdudlernek van a legtöbb magyar kedvelője.

Az ottani munkásokról és munkakörülményekről a New York Times-ban jelent meg egy részletes cikk. A mogyoróültetvényeken több ezer szíriai vendégmunkás dolgozik, akik közül keveseknek van munkavállalási engedélye. Ez azért lehetséges, mert a török munkaügyi törvények nem vonatkoznak az 50 főnél kisebb cégekre.

„Az elmúlt hat év ellenőrzései során egyetlen olyan mogyorótermesztőt sem találtunk Törökországban, amely megfelelt volna a tisztességes munkára vonatkozó alapelveknek” – mondta a New York Times-nak Richa Mittal, a törökországi ültetvényeket is monitorozó szervezet, a Fair Labor Association vezetője.

A szervezet idei felmérése szerint a munkások jelentős része gyerek: az ültetvényen dolgozók 13 százaléka 16 éven aluli, 25 százaléka 16-17 éves. A szíriai háború miatt az utóbbi években egyre több gyerek dolgozik a földeken. A New York Times szerint a Ferrero a leginkább titkolózó felvásárló a nagyobbak közül, ezért hivatalosan nem lehet tudni, hogy mely ültetvényekről szerzi be a mogyorót, de méretéből adódóan jelentős részükkel lehet kapcsolatban.


Videó a betakarításról

A török mezőgazdaságban mintegy 200 ezer szíriai vendégmunkás dolgozik, és a lap egy szíriai családon keresztül mutatja be az ültetvényeken dolgozók viszontagságos sorsát. A család Szíriában földműveléssel foglalkozott, és a háború miatt költöztek át a török-szíriai határ török oldalára. A családfő és hat fia idénymunkásként dolgozott észak-törökországi farmokon, de megfogadták, hogy soha többé nem térnek vissza.

A beígért fizetés felét kapták meg, napi 10 dollárt (2900 forintot), a munka pedig veszélyes volt. Az ültetvények jó része meredek lejtőkön helyezkedett el, így a fiai a munka nagy részében kötelekkel voltak biztosítva, hogy ne szenvedjenek komoly balesetet. Végül két hónap alatt csak annyi pénzt tudtak összeszedni, hogy az ottani költségeiket és a hazautazásukat fedezzék.

Az ültetvényeken heti hét napot dolgoznak, több helyen reggel 7-től este 7-ig tart a rendkívül kemény fizikai munka. Ez két fázisból áll: a gyűjtésből és a rakodásból. Egy teli zsák jellemzően 50 kilogrammot nyom. „A fő probléma, hogy annyira meredek a talaj mindenhol, hogy sehol sem tudsz egyenes felszínen állni” – mondta a családfő egyik rokona.

Az egyenetlen terep amiatt is problémás, mert lényegében lehetetlenné teszi a gépesítést, a kis ültetvények törvényen kívülisége pedig bebetonozza az töredezettségüket. Egy ültetvény átlagos mérete mindössze 1,6 hektár, ez is gátja a hatékonyságnak. Ebből fakadóan hiába zsigerelik ki a munkásokat, a New York Times szerint a legtöbb ültetvény így is alig képes nyereséget termelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Ferrero gyerekmunka Nutella Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.