Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 9. 17:15 Adat

A világgazdaság lassul, a magyar gazdaság gyorsul az IMF szerint

A világgazdaság növekedésének kifulladásáról, ám azon belül Magyarország növekedési potenciáljának apróbb javulásáról számolt be a Nemzetközi Valutaalap ma megjelent világgazdasági kitekintésében, ami a szervezet legfontosabb prognózisait foglalja össze, és évente kétszer jelenik meg.

Hogy miért kezdett hirtelen lassulni a világgazdaság a tavalyi év második felében, annak okairól egyelőre az IMF is csak találgat. Kereskedelmi háború, monetáris szigorítás, kínai hitelszűkítés, a német autógyártás problémái, argentin és török gazdasági problémák – ezek valamilyen mértékben mind hozzájárultak ahhoz, hogy idén a világ országainak túlnyomó többségében gyengébb lesz a növekedés, mint tavaly.

De azért a szervezet mégiscsak optimista, úgy látják ugyanis, hogy az újrakezdett monetáris politikai lazítás az év második felében újabb lendületet ad majd a világnak. De csak akkor, ha nem igazolódnak be a növekedésre leselkedő súlyos kockázatok, például a pénzügyi helyzet romlása gyorsan okozhat reálgazdasági hatásokat, de egy-egy rendszerszinten fontosabb gazdasági központi (például az eurózóna vagy Kína) csalódást keltően gyenge teljesítményének tovagyűrűző hatása lehet.

A magyar adatokkal kapcsolatban viszont – az utóbbi néhány év mérlegében legalábbis – nem kell annyira örülnünk, az IMF ugyanis jellemzően mellélő, amikor a magyar növekedést kellett megjósolni. Ez látszik a lenti ábrán, ahol a színes vonalak a szervezet magyar GDP-bővülésre vonatkozó jóslatait követik. A világoskék vonal mutatja a mostani IMF-prognózist, jól látható, hogy az utóbbi időben rendszeresen felfelé javítja a szervezet a becslését.

 

Persze nem is ez a szervezet fő profilja, hogy minden egyes közepesen apró ország növekedési ütemét eltalálja, de az biztos, hogy a szervezet már 2017-ben a magyar növekedést tetőzését várta, ehhez képest csattanós válasz volt a kevés híján öt százalékos gazdasági bővülés. Az is tény persze, hogy hosszú távon egy ország sem térhet el az alapvető termelési tényezők változásából adódó potenciális növekedéstől (munkaerő, tőke, hatékonyság), márpedig ez Magyarország esetében nem sokkal több évi 2 százaléknál. Ez gyengébb, mint a világgazdaság egészének utóbbi években tapasztalt 3,5 százalékos növekedése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat globális gazdaság imf nemzetközi valutaalap világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.