Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. április 5. 09:53 Pénz

Példa nélkülit lépett a betétbiztosítási alap

A cikk az mfor.hu-n jelent meg először.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az 1993 óta íródó történetében példátlan lépésre szánta el magát a Magyar Nemzeti Bank által tulajdonolt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-vel (PSFN) karöltve. Nevezetesen, megpróbál valamennyit viszontlátni abból a pénzből, amennyivel az elmúlt években bedőlt, s jelenleg még vég-, illetve felszámolás alatt álló pénzintézetek betéteseit kártalanította. Ez az első alkalom tehát az OBA megalakulása óta, hogy az alap értékesíti a betétesek kártalanítása révén keletkezett követeléseit. Az OBA ugyanis az egyes kártalanítások során a betéteseknek kifizetett összeg erejéig a betétesek pozíciójába lép és az érintett hitelintézet hitelezőjévé válik. Felszámolás esetén az OBA a felszámolási rangsorban betöltött pozíciójához igazodóan térülhet a felszámolási vagyonból.

Az OBA 1993-as létrehozatala óta 263,6 milliárd forint kártalanítást fizetett ki 17 kártalanítási eljárásban – közölte az mfor.hu érdeklődésére a betétbiztosítási alap. Ehhez adódik hozzá a néhány hete bebukott NHB Növekedési Hitel Bank betéteseinek kifizetendő 3,9 milliárd.

Ám a kártalanítás révén érintett cégek közül féltucat már megszűnt – legutoljára, idén január végén az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet. A többi tizenegy pénzintézet betéteseit az OBA 245,8 milliárd forinttal kártalanította – szerepel az alap legutóbbi nyilvánosan elérhető, 2017-es éves jelentésében. Ebből 2017 végéig 32,3 milliárd térült meg, s további mintegy 63 milliárd visszaszerzésére láttak esélyt az alap irányítói.

 

Hogy most mi a helyzet, azt nem lehet tudni. Lapunk érdeklődését ugyanis az OBA azzal hárította el, hogy a friss számokat majd a 2018-as beszámoló tartalmazza, ami viszont előreláthatólag májusban jelenik meg. Ennek híján az mfor.hu azon értesülésére tud hagyatkozni, miszerint tavaly csak minimális térült meg a kártalanításokra kifizetett összegekből, ami azt jelenti, hogy az OBA 11 céggel szembeni követelései 210 milliárd forint körülire rúghatnak.

E követeléscsomag megvételére kért ajánlatot az OBA és a PSFN négy meghívott cégtől, az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-től, a PriMont-Faktor Pénzügyi Zrt.-től, a Wigan Acquisitions Befektetési Tanácsadó Kft.-től és az Indotek-csoporttól. (Az NHB végelszámolása során keletkező követelés nem került a csomagba, mivel az ajánlattétel időpontjában még nem született döntés a bank sorsáról).

A pályázók közül az Indotek-csoport adta a legmagasabb, lapunk információja szerint 70 milliárd forintot meghaladó értékű ajánlatot,

így hozzá kerül a követelésállomány az adásvételi szerződés napokban várható aláírását követően.

A csomag vételára közel áll ahhoz az összeghez, amekkora megtérülést az OBA becsült 2017 végén, az Indotek-csoportnak azonban nyilvánvalóan azért éri meg az üzlet, mert úgy véli, a 70 milliárdnál jóval többet tud visszaszerezni a követelésekből.

Értesülésünkkel megkerestük az Indotek-csoportot, de nem kívántak reagálni. Mindenesetre a vevő Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi ingatlanpiaci szereplője, portfóliójának mérete meghaladja a 200 ezer négyzetmétert. A székesfehérvári és a nyíregyházi pláza tavaly év végi megvásárlását követően immár 13 hazai bevásárlóközponttal rendelkezik. Az Indotek konszolidált árbevétele 2017-ben 14 milliárd forint volt.

A cégcsoport többségi tulajdonosa Jellinek Dániel,

aki a Napi.hu által kiadott A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint 42 milliárd forintos becsült vagyonnal a 26. legtehetősebb magyar.

A szélesebb nyilvánosság előtt tavaly június végén vált ismertté az Indotek-csoport, amikor megvásárolta az MKB Bank piacon nem értékesíthető hitelállományát a Magyar Szanálási Vagyonkezelőtől (MSZK). E csomag könyv szerinti értéke 2016 közepén bruttó 214 milliárd forint volt, ami azonban az MSZK akkori közlése szerint a vonzóbb portfólióelemek értékesítésével két év alatt jelentősen csökkent. Hogy mennyire, azt üzleti titokra hivatkozva nem közölték, mint ahogy azt sem, mennyit fizetett azért az Indotek-csoport.

Az OBA kártalanítási kötelezettsége 2017 elején 8779 milliárd forintra terjedt ki, ennek az akkori, 26,9 milliárdos vagyona csak a 0,3 százaléka volt. Miközben egy uniós előírás alapján 2024-től valamennyi EU-tagországnak a bankjai összesített betétállományának 0,8 százalékáig feltöltött betétvédelmi alappal kell rendelkeznie.

A 11 pénzintézettel szembeni követeléseinek értékesítéséből befolyó pénzzel az uniós elvárás már most teljesülhet, miután az OBA vagyona megközelítheti a 100 milliárd forintot. (Megkérdeztük az alapot, hogy 2018 végén, illetve most mekkora vagyon felett diszponál, de erre is azt a választ kaptuk, hogy várjuk meg a 2018-as beszámolót).  Igaz, ezen aránya elérése, illetve stabilizálódása értelemszerűen nem tehermentesíti teljesen a hazai bankokat. Hiszen amennyiben egy nagyobb betétállománnyal rendelkező hitelintézet bajba kerül, akkor az OBA-vagyon a kártalanítási kötelezettség miatt akkorát apadhat, ami miatt a tagbankok arra kényszerülhetnek, hogy az éves díjaikon felüli összegekkel feltöltsék az alap vagyonát. Vagy az OBA arra, hogy ismét értékesítsen a követeléseiből. Ám a mostanihoz hasonló masszívabb állomány a jövőben is hosszú évek alatt gyűlhet össze.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Indotek kártalanítás Országos Betétbiztosítási Alap Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.