Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. február 25. 15:33 Vállalat

Mostantól egy tanácsadó testület felügyeli a Vajna-örökséget

Fontos változások történtek a januárban elhunyt Andy Vajna magyarországi céges érdekeltségeit összefogó vagyonkezelőnél. Az egyáltalán nem meglepő, hogy az AV Investments Kft. alapító okiratát módosították, hiszen a korábbi filmügyi kormánybiztos – ahogy a legtöbb vállalatában – ebben is aláírási joggal rendelkezett, halála után pedig ezt meg kellett változtatni.

Az azonban már érdekes, hogy nem kizárólag az ügyvezető személye változott, hanem a társaság felépítése és döntéshozatali mechanizmusa is. A több mint 40 milliárd forintra értékelt vállalatnál ugyanis létrehoztak egy tanácsadó testületet, amelynek a jövőben teljes rálátása lehet arra, mi történik a cégbirodalomban.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

 

A cég ügyvezetésében egyébként komoly változás nem történt. Andy Vajnát törölték, a másik két cégvezető, Kovács Andrea és Samuel Russell Falconello viszont a helyén maradt. Kovács a filmmogul bizalmasa volt, több magyarországi érdekeltségében is fontos pozíciót tölt, illetve töltött be, míg Falconello Vajna korábbi amerikai cégtársa.

A döntéseket az új alapító okirat szerint a jövőben is ők hozzák, mostantól azonban minden információt meg kell osztaniuk a frissen életre hívott tanácsadó testülettel is. A dokumentum egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy az ügyvezetők

„kötelesek minden olyan ügyre vonatkozó információt átadni, amely a cégcsoport működésére vagy pénzügyi helyzetére lényeges gazdasági hatással jár vagy járhat”.

Ezt követően pedig a testület a dolgokat az „előkészítési szakaszától végig, az adott üggyel kapcsolatos bármely kötelező érvényű dokumentum aláírására is kiterjedően folyamatosan figyelemmel kíséri”.

A tanácsadók tehát komoly szerepet kapnak a jövőben a cég működésében. Mindezt úgy, hogy felelősségük nincs, hiszen hivatalosan továbbra is a cégvezetők döntenek, így számon kérni is csak őket lehet.

Az nem szerepel az alapító okiratban, hogy a testületben kik kaptak helyet, mindössze annyit lehet tudni, hogy a tagoknak jogi, adózási és pénzügyi szakértelemmel kell rendelkezniük, és az alapító nevezheti ki őket. Utóbbi minden bizonnyal Falconellót takarja, ő képviseli ugyanis az AV Investments Kft.-t alapító, Las Vegas-i székhelyű Cinergi Pictures Inc.-t.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna AV Investments Cinergi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.