Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 12. 07:47 Podcast

A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon

Politikai mestermű, hogy a jelenlegi magyar kormány egy politikai táborban tartja a szegényeket és a középosztálybelieket, miközben ezek érdekei gyökeresen ellentétesek – mondta a G7 podcast eheti vendége, Kovách Imre szociológus. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra lehet meghallgatni.

Kovách szerkesztette a 2017-ben megjelent Társadalmi Integráció című kötetet, ami az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának jelentős kutatását foglalta össze. (A kutatás előfutára volt ez a 2012-ben megjelent, olvasmányosabb tanulmánykötet, amit itt lehet pdf-ben elolvasni.) Az integráció itt egy elméleti keret, ami egyrészt arra próbál választ adni, hogy miért működnek együtt az emberek, miért nem esik szét a társadalom atomjaira, és másrészt hogy ebből a szempontból, tehát az embereket összefűző kötelékek felől nézve hogyan tagozódik a társadalom.

A kutatás eredménye szerint valahogy így állt össze a magyar társadalom 2015-ben:

  • Kapcsolatgazdag politikailag aktívak (15,5%), lényegében a fővárosi elit.
  • Lokálisan integráltak (9,2%), a vidéki elit.
  • Munkaerőpiacon integráltak (23,2%).
  • Rendszerintegráltak (17,4%), a diákok és a jobban élő nyugdíjasok.
  • Gyengén integráltak (16,1%), az alacsony jövedelmű dolgozók.
  • Normakövető dezintegráltak (12,9%), a szegény nyugdíjasok.
  • Dezintegrált kirekesztettek (5,6%).

A modell nem hierarchikus, de a három kevésbé integrált csoport mélyen elkülönül a társadalom többi részéről, és lényegében nincs politikai képviselete.

A kötet másik legfontosabb újdonsága, hogy mindenki által ismert („jóléti”) újraelosztási séma mellett két másikat is talált Magyarországon, ami nagy összegeket csoportosít át egyes társadalmi csoportoktól mások felé. Ezek a projektalapú, illetve a klientúraépítő újraelosztási rezsimek, amelyek már szociológiai szemszögből is jelentős szerepet játszanak a magyar társadalom egészében, ugyanakkor ahhoz további kutatások szükségesek, hogy azt is tudni lehessen, hogy mennyire fontos ezt a szerep. Mindenesetre ebből a szempontból a jóléti állami újraelosztás szerves része lett klientúraépítés.

Mészáros Lőrinc nem megy be a Nemzeti Bankba egy zsákkal, hanem inkább megoldják projektekkel.

Az újraelosztás magyarországi szintje olyan magas lett a mostani a helyzetben, mint utoljára a totalitárius rezsimek idején volt. Ez jelentős részben a beáramló uniós pénzeknek köszönhető, és a pénzek iránya jelentős mértékben a felső, illetve a felső középosztály. Az újraosztható források bősége ugyanis lehetővé tette a kormánypártnak, hogy ezzel az eszközzel is leszerelje potenciális ellenlábasait.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) A korábbi adásaink itt vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast kovách imre MTA mta tk podcast szociológia társadalom társadalomtudomány Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.