Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 5. 16:30 Élet

Ha a melegben kabátban vagy, akkor a hidegre kilépve tényleg jobban fázol?

Vigyázz, mert rád melegszik a kabát! Sokunkra szólhattak már rá így aggódó rokonok, amikor egy látogatás vége felé az előszobában toporogtunk. Ezek szerint jobban megéri az utolsó pillanatban, vagy egy hűvösebb helységben felöltözni, mielőtt kilépünk a hidegbe? Sokak saját tapasztalata az, hogy odakint tényleg jobban fáznak, ha sok ideje rajtuk van a kabát a melegben.

Ahogy Mike Evans, a Keele University neurológus tanára is írja, mindez ellentmond a józan észnek, hiszen ha eleve fázik az ember, akkor érdemesnek tűnik mindent megtenni azért, hogy a meleget maga körül tartsa. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű.

Evans elmagyarázza, hogy az emberi test felülete tele van olyan érzékelőkkel, receptorokkal, amelyek jelzést küldenek az agynak, ha a hőmérséklet esik. Érdekesség, hogy ezeket a hideg mellett a mentol is aktiválja, ezért érezzük hidegnek a mentolos, mentás ízeket.

A test különböző részein lévő receptorok különböző módokon lépnek kapcsolatba a központi idegrendszerrel. A törzsön, a kezeken és a lábakon lévők például a gerincvelőn keresztül küldik el a jeleket az agy felé, az arcon vagy a fejen lévők azonban közvetlen összeköttetésben vannak az aggyal.

A jelek átviteli sebessége a távolsághoz képest olyan nagy, hogy az érzékelés ideje alapján nem tudunk különbséget tenni az impulzus helyei között, vagyis a gyorsaságnak nincs döntő szerepe a kérdésben. Az agy azonban más módszerekkel mégis meg tudja állapítani, hogy a hideget a testnek melyik részén érzékeljük, és korlátozott mértékben még arra is képes, hogy a hideg mértékét megállapítsa.

Amikor egy melegebb helyről egy hidegebb helyre kerülünk, az idegrendszer a külvilággal közvetlenül érintkező részekről szerzi be az információit, logikus, hogy a hidegebb levegővel érintkező testfelület receptorai lesznek a jeladók. Ez a felület legtöbbször az arc.

Ha valaki egy melegebb helyiségben is kabátban van, nagy eséllyel emelkedni fog a bőrfelületének hőmérséklete, és ez például az arcra is igaz, még akkor is, ha az nincs fedve.

Ebből következik, hogy amikor ez az ember kilép a hidegre, az arcán keresztül érzett hőmérséklet-esés nagyobb lesz annál, mintha bent nem lett volna melegen felöltözve.

Ezért ha átmenetileg is, de jobban fog fázni.

A kabát és a nadrág ugyan megvédheti a test jelentős részét ettől a radikálisabb hőmérséklet-csökkenéstől, az arcot azonban általában nem. Sőt, mondja Evans, ha annyira túlöltözik valaki, hogy az arca meg is izzad, akkor a hidegre kilépve még gyorsabban fogja érzékelni a hőmérséklet esését.

Mindez azonban csak addig igaz, ameddig a kabátban a kinti hidegebb levegőn újra felmelegedünk, onnantól már nincs különbség a fázásban, vagyis mindegy, hogy korábban volt-e rajtunk meleg ruha vagy sem. Egy jó kabát ugyanis szigeteli a levegőt a testünk körül, így a hőmérséklet alapvetően attól függ, hogy a testünk mennyire melegíti fel ezt a vékony levegőréteget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet érzékelés fázás hideg kabát meleg receptor Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.