Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. december 24. 13:29 Élet, Világ

A legjobb nyugdíjbiztosítás a karácsonyi dal

A karácsonyi popsláger azért bombaüzlet, mert csak egyszer kell megírni, de minden évben nagyot lehet vele kaszálni. A legkedveltebbek december elejétől minden év végén folynak még a csapból is, a szerzőknél pedig csörög a kassza.

De mennyit lehet ezzel keresni? Ahogy az Independent írja, a választ nem lehet pontosan megadni, mert a szerzői jogdíjak összegét személyiségi jogokra hivatkozva az Egyesült Királyságban például nem adja ki a Performing Right Society. Egy 2016-os kutatás azonban arra jutott, hogy a Slade Merry Xmas Everybody című száma toronymagasan a legnagyobb bevételt hozza.

A Slade-dal évente egymillió fontot hoz a konyhára, vagyis egyaránt félmillió fonttal gazdagítja két szerzőjét: Noddy Holdert és Jim Lea-t. Holder egy BBC-nek adott interjúban nem is titkolta, hogy ennél jobb nyugdíjbiztosítás nincs a világon.

A második és harmadik helyen két, egyaránt évi 400 ezer fontot termelő dal áll. Az egyik a Fairytale of New York, amit a The Pogues és Kirsty MacColl jegyez, a jogdíjat pedig a két szerző, Shane McGowan és Jem Finer teheti zsebre. A másik a nálunk talán sokkal jobban ismert, fülekbe kiverhetetlenül bemászó Mariah Carey-dal, az All I Want for Christmas is You.

A Magyarországon brutálisan agyonjátszott melankolikus-romantikus Wham!-szám, a Last Christmas csak az ötödik, évi 300 ezer fonttal, mert Bing Crosby megelőzi az évi 328 ezer fontot hozó White Christmas-szel.

A top10-be az alábbi számok fértek még be:

  • Wonderful Christmastime – Paul McCartney, 260 ezer font/év
  • Stop the Cavalry – Jona Lewie 120 ezer font
  • 2000 Miles – The Pretenders 102 ezer font
  • Mistletoe and Wine – Cliff Richard, 100 ezer font
  • Stay Another Day – East 17, 97 ezer font.

A 2016-os felmérés óta ugyanakkor némileg átrendeződhetett már a rangsor, mert a Spotify tavalyi lejátszási adatai azt mutatják, hogy a legnépszerűbb Mariah Carey száma lett, a Wham! a második, és a top 5-ben három viszonylag új szám is szerepel:

  • It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas – Michael Buble,
  • Mistletoe – Justin Bieber,
  • Santa Tell Me – Ariana Grande.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Ariana Grande jogdíj karácsony popzene Slade sláger zene Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.