Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 20. 10:11 Pénz

Soros emberei nem tudnak pénzt keresni azzal, ami őt gazdaggá tette

Soros György azzal alapozta meg vagyonát, hogy makrogazdasági trendek alapján keresett befektetési célpontokat egyebek mellett a deviza-, a kötvény- és a nyersanyagpiacon. Ennek része volt legismertebb húzása is, amikor főstratégájával, Stan Druckenmillerrel közösen 1992-ben az angol font esésére játszó ügyletet kötöttek, és ezzel egymilliárd dolláros nyereségre tettek szert.

Ez a stratégia azonban egyre kevésbé működik, ezért jelentősen át kellett alakítani a 25 milliárd dollárt kezelő Soros befektetési alap működését az elmúlt egy évben. Maga Soros György már évek óta nem vesz részt a befektetési döntésekben, ezért 2017 elejétől Dawn Fitzpatrik felel. Ő fokozatosan jelentős összegeket vont el a makrostratégia alapján dolgozó megbízott alapkezelőktől, és ezeket a belsős befektetési szakemberekhez csoportosította át – írja a Bloomberg belső információkra hivatkozva.

A makrogazdasági alapú és ingatlanbefektetéseket kezelő Adam Fisher tavaly még 3 milliárd dollár fölött rendelkezhetett, ma már ez csak körülbelül félmilliárd. A nála lévő összeg akkor nőhet a jövőben, ha javulnak a külső körülmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoros Györgyék szerint egyelőre nem lesz válságValószínűleg az olajárak további növekedésére számít a magyar származású dollármilliárdos.

A makrostratégia nehézségeiről a Sorossal 1988 és 2000 között együtt dolgozó Druckenmiller a napokban egy tévéinterjúban azt mondta: „30 éven keresztül évi 30 százalékot kerestem, ennek ma már a közelében sem járok”. Ezzel nincs egyedül, az elmúlt években makroalapok sorát kellett átalakítani, miután a veszteségek, gyenge hozamok miatt csalódott befektetők kivonták a pénzüket. Igaz, vannak azért olyanok is, akiknek a mostani, kiszámíthatatlan pénzpiaci körülmények között is sikerül kétszámjegyű hozamot elérni.

Soros befektetési alapjánál a makro megközelítéssel dolgozó alapkezelők idén 4-5 százalékos mínuszban vannak, de az alap egésze enyhe pluszban áll. Az előbbi csapatból két embert elbocsátottak.

A 88 éves Soros György – akit tegnap a Financial Times brit üzleti lap az év emberének választott a szabadságjogok és a liberális demokrácia melletti kiállása miatt – alapjánál jelentős átalakítások zajlanak, mióta tavaly év végén vagyonának jelentős részét a Nyílt Társadalom Alapítványnak adományozta. A befektetések időtávját, kockázati jellegét és szerkezetét ugyanis ahhoz kellett igazítani, hogy többségüket már nem Soros és családja birtokolja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoros György alapítványainak adományozza a vagyona háromnegyedétGondoskodni szeretne róla, hogy alapítványai a halála után is működjenek. A magyar GDP hetedére rúgó vagyontömegről van szó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetések makro stratégia Nyílt Társadalom Alapítvány soros györgy Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.