Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 17. 14:51 Pénz, Vállalat

Trump egy Twitter-üzenetben felvetette, hogy a feje tetejére állítaná a nagyvállalatok és befektetők életét

A tőzsdei cégek negyedéves jelentéseinek megjelenése határozza meg a nagyvállalatok és a befektetők életének alapritmusát. Ez az a szabványosított, 10-Q nevű beszámoló, amiből a befektetők háromhavonta áttekinthető formában tájékozódhatnak a cégek aktuális helyzetéről, például ami jellemzően a leginkább érdekli őket, az egy részvényre jutó nyereségről vagy az árbevétel alakulásáról. Az elemzők igyekeznek jó becsléseket adni ezekre a számokra, aztán a piac az eredmények közzététele után reagálni szokott a jelentésekre.

A rendszert 1934-ben vezették be az Egyesült Államokban, azzal egy időben, hogy a néhány évvel korábbi tőzsdeválság után megújították az egész pénzügyi intézményrendszert. Később az egész világban a negyedéves tőzsdei jelentés lett a rendszer alapköve.

És akkor jött Donald Trump:

Amikor a világ üzleti vezetői közül néhánnyal beszéltem, megkérdeztem őket: mi tenné az üzletet (a munkahelyeket) még jobbá az Egyesült Államokban? “Hagyják abba a negyedéves jelentéseket & térjenek át a hat hónapos rendszerre”, mondta az egyik. Ez nagyobb rugalmasságot tenne lehetővé & pénzt takarítana meg. Megkértem az SEC-et [amerikai értékpapír-piaci felügyelet], hogy tanulmányozzák!

Nem tudni, hogy Trump kitől kapta ezt az ötletet (egy közelmúltbeli cikk szerint nem kizárt, hogy nem is létezik ez a rejtélyes ismerős), és azt sem, hogy a független felügyeleti szerv Trump által kinevezett vezetője, Jay Clayton mennyire veszi felszólításnak az ötletet. A felvetés szerint mindenesetre Trump felszólítja a szervezetet, hogy vizsgálják meg, nem kellene-e áttérni a negyedéves helyett a féléves jelentésekre.

Sokan kritizálják, hogy a negyedéves jelentéseknek szinte vallásos jelentősége van a piacon. Elsősorban azért, mert a cégek menedzsmentjét túlságosan arra ösztönzi, hogy a hosszú távon sikeres beruházások helyett a rövid távú üzleti szempontokat helyezzék előtérbe. Idén két nagyon ismert amerikai pénzügyi személyiség, Warren Buffett nagybefektető és Jamie Dimon bankigazgató közös cikkben írtak arról a Wall Street Journalban, hogy hibás a rövid távú nézőpont.

Afelől viszont nincs kétség, hogy rontaná a piac átláthatóságát – és így a befektetői bizalmat általánosan rombolná -, ha a tőzsdei cégekről ritkábban kerülnének ki információk. Márpedig a javasolt rendszer éppen azt jelentené, hogy a cégeknek feleannyi információt kellene közzétenniük a működésükről, mint jelenleg. Ez a cégek vezetőinek biztosan könnyebbséget jelentene, a befektetőket viszont fontos információktól zárná el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat negyedéves jelentés sec tőzsdefelügyelet trump Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.