Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 8. 16:56 Élet

Ha panaszkodsz a melegre, nem emlékszel 2015-re és 2007-re

Sokan szenvednek a meleg miatt, de nem kell messzire visszamenni az időben, hogy olyan nyarakat találjunk, amelyek sokkal jobban megviselték az embereket. Három évvel ezelőtt például már június 11-től el kellett rendelni az első hőségriadót, amely öt napon keresztül tartott. Ez még csak másodfokú riasztás volt, amelyet akkor ad ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három napon keresztül meghaladja a 25 Celsius-fokot.

2015 júliusában és augusztusában aztán három periódusban is el kellett rendelni a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriadót, mert a napi középhőmérséklet tartósan meghaladta a 27 fokot. Abban az évben összesen 27 ilyen nap volt, így megdőlt a korábbi, 2012-es rekord. Idén viszont eddig egyetlen napon sem volt érvényben harmadfokú riasztás. (A grafikonokon feltüntetett adatok Budapestre vonatkoznak, de a hőségriadót az ország egészére adja ki az országos tiszti főorvos.)

 

Ráadásul három éve a nyár legvégére is jutott egy hőhullám, augusztus 27-től szeptember 2-ig volt érvényben másodfokú hőségriadó. Azaz 2015-ben összesen 39 napon keresztül volt érvényben másod- vagy harmadfokú riasztás, így ezen a téren szintén megdőlt a 2012-es rekord. Idén a múlt héten volt végig érvényben másodfokú riadó, majd ezen a héten mától egyelőre péntekig, így jön ki a feltüntetett 10 nap. (Szükség esetén a riasztást meghosszabbítják, illetve természetesen a fokozatot is emelhetik.)

 

Persze nemcsak az számít, hány napra szól a hőségriadó, hanem az is, hogy pontosan milyen meleg van. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a tavalyi utolsó (egyébként harmadfokú) hőségriasztás után közölt egy tanulmányt a magyarországi hőhullámokról. Ezeket egy diagramon helyezték el, amelynek egyik tengelye a hőhullám hosszát mutatja (ebben egyébként még mindig egy 1994-es időszak vezet 15 nappal), a másik pedig a legmagasabb napi középhőmérsékletet. A körök átmérője pedig az intenzitással – a 25 fok feletti hőmérsékletek összegével – arányos.

Ez alapján kiemelkedik a 2007-es hőhullám, amely 10 napon át tartott, és szélsőségesen forró volt. (Ebben a tekintetben a tavaly augusztus eleji hőhullám érdemelte ki a második helyet.) Ekkor mérték Magyarország eddigi legmagasabb hőmérsékletét is: 41,9 fokot Kiskunhalason, 2007. július 20-án.

Ezekhez a rekordokhoz képest az idei nyár eddig egészen elviselhető, és néhány év múlva valószínűleg kellemes időként sírjuk majd vissza a mostanit. Az OMSZ klímamodelljei ugyanis azt mutatják, hogy az emberi szervezetet megterhelő mindenféle jelenségből több és súlyosabb lesz a jövőben, nemcsak hőhullámból, hanem 35 fok feletti csúcshőmérsékletű napból, továbbá olyan éjszakából, amikor nem hűl 20 fok alá a levegő.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éjszakák a legnehezebbek a 47 fokos hőhullámoknálSvédországban a hőség lecserélte a legmagasabb hegycsúcsot, Svájcban szomjaznak a tehenek, egy portugál haverom pedig félóránként felébredt a forróságtól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hőhullám hőség hőségriadó melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.