Hírlevél feliratkozás
Kircsi András
2018. június 28. 17:27 Pénz

Azért gyengül a forint, mert most nem vagyunk jó befektetés

Lehet agyalni azon, hogy mégis miért gyengül a forint, miért minket vesznek elő megint a spekulánsok, amikor a magyar gazdaság fundamentumai alapvetően rendben vannak, de erre a válasz piaci, befektetési szempontból elég prózai.

Elég egy pillantást vetni arra, milyen reálhozamot kínál Magyarország egy forintban befektető külföldinek, és máris elég tiszta képet kapunk arról, hogy miért nem állnak sorba a forintos eszközökért.

A szemléltetéshez azokat a régiós országokat választottuk ki, amelyek saját pénzzel, így önálló monetáris politikával rendelkeznek. Összehasonlításképp ábrázoltuk mellettük az USA és az eurozóna reálkamatát is, hogy lássuk, milyen kockázatmentes hozamot nyújtanak azok a térségek, ahol tudjuk, hogy a leginkább biztonságban van a pénzünk.

A reálkamatok kiszámításánál 2019 első negyedévének inflációs várakozásait vettük figyelembe: az akkorra becsült inflációt vontuk ki az adott ország jelenlegi jegybanki alapkamat-szintjéből. Egy megvásárolt államkötvény esetében nagyságrendileg ezt a különbséget tudják realizálni a befektetők, a kockázat pedig az adott deviza esetleges leértékelődése.

 

 

Ahogy látjuk, Magyarország nem éppen a legjobb befektetés, a 0,9 százalékos alapkamat mellé 3,2 százalék infláció jár jövőre, ami azt jelenti, hogy kockázatmentes forint eszközökben 2,3 százalékot bukunk a megtakarításunkon.

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy mondjuk Csehország vagy Lengyelország gazdasági mutatói finoman szólva sem gyengébbek, mint a magyar, nem lepődhetünk meg azon, hogy nem a forintos állampapírok a legszexibb befektetési termékek mostanában.

Érdekes megvizsgálni az amerikai és az eurózónás reálkamatot is, jelenleg mindkettő magasabb, mint a magyar.

Valószínűleg nem sokszor fordult elő ez a történelemben, de ha a világ legerősebb devizájának számító dollárt veszek ma a pénzemből és amerikai állampapírba fektetem, magasabb hozamot érek el, mintha ugyanezt forintban tenném.

Ha hozzávesszük azt is, hogy dollárban vagy forintban kockázatosabb-e tartani a pénzünket, akkor rögtön könnyebb együtt éreznünk a nemzetközi spekulánsokkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz alapkamat forint kötvényhozam Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.