Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 28. 14:22 Közélet, Vállalat

Tiborcz István szépen elmonopolyzgat Budapesten

Még késő tavasszal elindította a Corso Danubio kifejezés és egy hozzá tartozó ábra védjegybejelentési folyamatát a miniszterelnök vejének tulajdonában lévő BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.

  • Ha a hatóság bejegyzi a védjegyet, akkor kizárólag Tiborcz István vállalata használhatja kereskedelmi célokra a vélhetően a Dunakorzóra utaló kifejezést.

Háttér: a Dunakorzó a Duna pesti oldalának Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakasza. Kifejezetten kedvelt turistacélpont, és az ingatlanok négyzetméterára hagyományosan itt az egyik legmagasabb az egész országban.

  • Nem véletlen, hogy a Monopoly magyar kiadásában a Dunakorzó, illetve a közelben található Vörösmarty tér a legértékesebb monopólium két eleme. A BDPST pedig épp a fővárosnak ebben a részében az egyik legaktívabb.
  • Tiborcz István cégcsoportja a tulajdonosa a Vörösmarty tér szomszédságában található Hotel Dorotheának és a pár száz méterrel arrébb lévő D8 Hotelnek is. Emellett a miniszterelnök veje a saját projektjeként beszélt a Dunakorzón található Sofitel átépítéséről is.

Számokban: bár a BDPST Zrt. nevében ingatlanforgalmazó, valójában azonban alapvetően egy más cégeket birtokló vagyonkezelő. A vállalat teljes eszközállománya 2023 végén már a 70 milliárd forintot közelítette, amit jórészt saját forrásból finanszírozott.

  • A vállalathoz ráadásul az elmúlt években több tízmilliárd forint áramlott az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Jellinek Dániel cégbirodalmából is. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az alig 10 éve alapított BDPST Zrt. ennyi idő alatt közel 55 milliárdnyi nyereséget termelt.
  • Sok adót azonban a profit után nem fizetett sem a BDPST Zrt., sem annak érdekeltségei. A 24.hu mai cikkéből derül ki, hogy a csoport nyereséges cégei közül szinte mindegyiknél lenullázták a társasági adót az elmúlt években, hála egy olyan nagyvonalú és rugalmas adókedvezménynek, amelyet éppen a BDPST indulása környékén vezettek be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízmilliárdok folytak az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja feléTiborcz István teljes vagyonához mérten is hatalmas összeg az a 27 milliárd forint, amely 2019 és 2022 egy rejtélyes forrásból érkezett cégbirodalmába. A pénz eredetéről egy céges dokumentumban megbúvó táblázat árulkodik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NERA magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat adófizetés adókedvezmény bdpst Budapest ingatlanpiac Monopoly tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. október 25. 12:36 Közélet

A legnagyobb adótartozók listáján tűnt fel Iványi Gábor egyháza

Azon a listán jelent meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség neve, amely a legalább fél éve 100 millió forint feletti adóval tartozó szervezeteket nevesíti.

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.

Fontos

Gergely Péter
2024. október 27. 06:03 Pénz, Vállalat

Besegít az állam a legtöbb magyar cég hitelezésébe

Eddig is domináltak az államilag támogatott Széchenyi MAX+ hitelek a kis- és közepes vállalkozásoknál, napokon belül pedig jönnek a még olcsóbb beruházási források.

Bucsky Péter
2024. október 26. 06:10 Podcast

Sok pénzzel nyomul a Balkánon a kormány, de miért jó ez Magyarországnak?

200 milliárd forint kedvezményes kölcsönt nyújt hazánk Észak-Macedóniának. A térség szakértőjével készített podcastunkból kiderül, hogy mire fordíthatják ezt az összeget.

Kovács Márton Attila
2024. október 25. 15:08 Pénz, Világ

Egyre jobban pörgeti az élelmiszerek drágulását a klímaváltozás

Már az utóbbi években is hozzájárult az inflációhoz az éghajlatváltozás, a jövőben pedig csak még inkább erősödik majd ez a hatás.