Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Első körben nem sikerült eladni azt az egykori tihanyi üdülőt, amit még szeptember végén hirdetett meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A kiírásban az ingatlanról azt írták, hogy a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen részén található.

Mi történt? Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett arra a közel 40 ezer négyzetméteres tihanyi ingatlanra, amit 5,2 milliárd forintos kikiáltási áron hirdetett meg az állami vagyonkezelő.

Előzmények: a Tihanyi-félsziget déli részén található, Kenderföldek nevezetű településrészen elhelyezkedő üdülő szeptember utolsó napjaiban került fel az MNV elektronikus aukciós rendszerébe.

  • A védett ingatlan tényleg nagyon értékes, a Kenderföldek ugyanis a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen része a part mentén, amely a kiírás szerint „a település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező területe”.
  • A közel két évtizede használaton kívül álló ingatlanon 10 felépítmény is található, köztük üdülőházakkal, konyhával és étteremmel. Ezeket azonban a vevőnek koruk és állapotuk miatt el kellett volna bontania.

Tágabb kontextus: ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az elmúlt években a kormányközeli vállalkozók rohamos ütemben építették be a Balaton környékét. Tihany különösen kedvelt célpontja a NER-nek.

  • Első cikkünk után a helyi lakosok is jelezték, hogy is árgus szemmel figyelik a fejleményeket épp a korábbi felvásárlások és felvásárlási kísérletek miatt. A kiírásban is szerepelt, hogy az ingatlan, mivel „fejlesztése hosszútávra meghatározó lesz Tihany életében, ezért kiemelt figyelmet igényel”.

Mi várható? A korábbi tapasztalatok alapján az MNV jó eséllyel újra nekifut majd az értékesítésnek, erre azonban valószínűleg csak hónapok múlva kerül sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladja Tihany utolsó beépítetlen partmenti ingatlanját az államTöbb mint ötmilliárd forintért hirdetnek egy ingatlant a félszigetnek azon a részén, amelynek beépítése ellen már tüntettek a helyiek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Balaton Tihany tihanyi ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. október 8. 14:31 Adat, Közélet

Az első Orbán-kormány alatt épült annyi lakás, mint ami most ambiciózus cél lett

A Fidesz legelső kormányzása alatt évente átlagosan 24 ezer lakás épült, 2010 óta viszont már csak 15,5 ezer.

Torontáli Zoltán
2024. október 8. 12:19 Adat, Világ

Épp Kínával indul az e-autók miatt háború, pedig onnan jön a legtöbb high-tech termék

Kínából importálnak az uniós országok a legnagyobb értékben fejlett technológiájú termékeket.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 15:00 Adat, Élet

Kettészakította az országot a minimálbér-emelés és a bevásárlóturizmus

Durván 70 milliárd forinttal többet hagytak a vásárlók a boltokban, mint egy éve, de a növekedés keleten volt jóval nagyobb ütemű.

Fontos

Koczóh Levente András
2024. október 12. 05:23 Élet

Ez van az ingyenes padlásfödém-szigetelés ajánlatok mögött

Nem átverés az ingyenes vagy majdnem ingyenes ajánlat, de érdemes megérteni a dolog hátterét is - hívja fel írásában a figyelmet a Green Policy Center szakértője.

Al-Hilal István
2024. október 11. 04:41 Pénz

Hogyan lehet befektetni egészségügyi cégekbe, hogy az ne legyen dupla vagy semmi játék?

A tudományos eredmények előrejelzése helyett a megbízható alapokkal rendelkező minőségi vállalkozások azonosítás lehet a nyerő megközelítés.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.